Column Reinier van den Berg: 1 graad per 5 kilometer

27 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Daar was de winter dan plotseling. Tenminste, in Groningen. Daar ging het zaterdagavond voor de tweede keer in korte tijd sneeuwen. In de nacht naar zondag breidde de vorst zich vanuit Duitsland verder over het noordoosten uit.

De grens tussen vorst en zacht weer was opmerkelijk scherp. Overdag vroor het in Groningen, Friesland en Drenthe 3 tot 7 graden. In Overijssel werd op hetzelfde moment 7 graden in de plus gemeten. Op afstanden van hemelsbreed 50 kilometer was het temperatuurverschil meer dan 10 graden. Dat is 1 graad per 5 kilometer. Uitzonderlijk! Er waren mensen die speciaal even de auto pakten om zondag de winterse vrieslucht op te snuiven. Want dat is in deze winter tot dusver nog steeds een unicum. Maar de winter is nog niet voorbij…

In deze regio heeft de winter zich nog niet echt laten zien. Op en enkel nachtvorstje of een vlok natte sneeuw na. Vandaag, woensdag, rukt de kou toch weer op want eindelijk gaat de wind ook hier even om naar de oosthoek. En dan gaat het ook bij ons even vriezen. De laatste dagen van deze zeer 'lauwe louwmaand' verlopen licht winters met vorst in de nacht.

De vorst zal hoogstwaarschijnlijk te kort duren om op ondergelopen weilanden of op de baan van bijvoorbeeld de Edese IJsvereniging schaatsbaar ijs te krijgen. Het ziet er naar uit dat de wind komend weekend alweer terug gaat naar de zuidhoek. En dan is het snel gedaan met de kou en keert het zachte weer terug. Tenminste, dat was het beeld dat ik maandag had, de dag dat ik dit stukje schreef. Niets is veranderlijker dan het weer. Soms geldt dat ook voor de weersverwachting.

Met de overgang naar kouder weer hoeven we niet te vrezen voor winterse ongemakken als ijzel en gladheid. De kou arriveert zonder neerslag en bovendien is de lucht uit Duitsland erg droog. Ik denk dat de strooiwagens 'op stal' kunnen blijven staan.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie