SPH-docenten Christelijke Hogeschool zijn één dag weer student

28 januari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - Wat is het beste idee om veertig gezinnen waarin problemen zijn, vooruit te helpen? Dat was de vraag waarmee docenten van de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de Christelijke Hogeschool Ede op pad werden gestuurd. De opdracht: bedenk een vernieuwend en ondernemend plan dat binnen een half jaar resultaat oplevert.

Tijdens een unieke trainingsdag, die plaatsvond in de Meet-inn, kregen de SPH-docenten het deze week flink voor hun kiezen. Dagelijks leren ze studenten zich aan te passen aan de snelle veranderingen die zich voltrekken in de sociale hulpverlening.

De komende jaren gaat er veel op de schop, bijvoorbeeld door bezuinigingen en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, die gemeenten opzadelt met nieuwe zorgtaken. Om de docenten bij de les te houden, werden ze ditmaal zelf in het diepe gegooid. Ze kregen enkele uren de tijd om een plan te smeden dat veertig gezinnen met sociale problemen binnen een half jaar verder moest helpen. Het plan werd vervolgens gepresenteerd aan een vakjury.

,,Het is een type opdracht waar studenten soms een paar weken voor krijgen", vertelt SPH-docent Bianca van Putten. ,,Wij moesten het in één dag doen, inclusief financiële onderbouwing."

De oefening was bedoeld om docenten te confronteren met de praktijk waarin hulpverleners werken. ,,Zeer nuttig", oordeelt teamleider Adriaan van Oosterloo. ,,Het is belangrijk om ons als docenten te blijven ontwikkelen. Alleen dan kunnen we goed en zinvol onderwijs bieden."

Aan ideeën geen gebrek: een 'talentenmakelaar', die in een wijk op zoek gaat naar iets waar mensen goed in zijn en dat 'talent' probeert te verkopen, een 'pop-up'-team, dat in korte tijd intensief probeert buurtbewoners met elkaar in contact te brengen of een 'buurtmarktplaats' waar mensen elkaar ontmoeten en diensten uitwisselen. Dat laatste idee was volgens de jury - waarin onder meer vertegenwoordigers van Buurtzorg Ede en Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie zitting hadden - het beste.

Maar de echte 'winst' is volgens Van Putten dat de docenten hun blik hebben verruimd door na te denken over hoe vernieuwende zorg eruit kan zien. Ook het gegeven dat de SPH-docenten het financiële plaatje scherp in de gaten moesten houden, was leerzaam. ,,Een gemeente kan elke euro maar één keer uitgeven."

Of de plannen die de docenten hebben uitgedacht ook werkelijkheid worden, is de vraag. ,,Dat was niet de bedoeling van deze training", verduidelijkt Van Putten. ,,Maar onze studenten zullen er zeker baat bij hebben."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie