Klappen dreunen nog na in Wekerom

5 februari 2014 om 00:00 Sport

WEKEROM - Scheidsrechter J. Besselsen uit Barneveld staakte vorige week de wedstrijd tussen SDS'55 en SC Oranje bij een 0-3 stand. In de 58e minuut betekende een massale vechtpartij het einde van de wedstrijd in de zaterdag derde klasse.

Evert Bouw, die daarvoor geen enkele keer over de scheef was gegaan, liet zich nadat hij op een plek was geknepen die een man niet leuk vindt, volledig gaan. ,,Het is zeker niet goed te praten wat hij deed. Ongeacht wat er gebeurt, moet je een voorbeeld voor je club zijn. Dat geldt overigens voor elke speler ongeacht in welk elftal hij speelt", meent SDS voorzitter Martin van Milligen.

De preses zag met eigen ogen wat er gebeurde. ,,Ik ben snel het veld in gegaan. Maar gelukkig was ook een aantal spelers bij zinnen. Zij probeerden de vechtersbazen uit elkaar te krijgen. Ergens werd gemeld dat er ook publiek op het veld was. Maar dat was gelukkig niet zo. De foto's op internet zijn duidelijk. Dat is de begeleiding van SC Oranje. Het gebeurde net voor hun dug-out. Zij probeerden te redden wat er te redden viel. Het publiek heeft zich keurig gedragen."

In de bestuurskamer is het voorval na afloop zowel met de scheidsrechter als tegenstander besproken. ,,Dat ging in alle vriendelijkheid. De scheidsrechter heeft nog even de reden van staken toegelicht."

Het SDS bestuur kwam vorige week dinsdagavond bij elkaar. ,,De zaak is uiteraard diepgaand besproken. De sancties, Evert Bouw werd voor vijf wedstrijden geschorst, zijn met betrokkene gedeeld. Elke speler, maar zeker van het eerste elftal, moet weten dat zodra hij iets doet wat niet door de beugel kan, dit gevolgen heeft", vervolgt Van Milligen.

De voorzitter van de zaterdagderdeklasser liet verder weten: ,,Ook de schermutselingen daarna keuren wij ten stelligste af. Dit hoort niet bij SDS'55 en trouwens nergens op de velden. Bij sport hoort ook respect."  

Vijf wedstrijden

Hij is wel van mening dat de internetreacties te fel zijn. ,,Club en speler worden anoniem veroordeeld. Ik snap dat het gebeurt. Meestal uit sensatiezucht, maar ik betreur het wel." De Wekerommers gaan de zaak donderdag 6 februari mondeling toelichten. ,,De eerste elftallen van SC Oranje en SDS 55 mogen zolang er geen uitspraak is, geen competitiewedstrijden spelen. Ik verwacht geen competitie uitsluiting. Wellicht wel punten in mindering. Wij gaan de zitting met vertrouwen maar ook in alle openheid in. Daarbij wordt niets verzwegen, want met eerlijkheid komt je het verst."  

Triest

Voor enkele spelers die op het wedstrijdformulier stonden had de competitie uitsluiting nare gevolgen. Jeugdspeler Jort van den Hudding mocht niet met SDS B1 meedoen. Reservekeeper Albert Jan Bouwman (vierde elftal) was ook een schlemiel. Hij stelde zich op het laatste moment beschikbaar als wisselkeeper bij de wedstrijd SDS-SC Oranje.

,,Het is zuur. Maar dat zijn nu eenmaal de regels van de KNVB. Men trekt een lijn en iedereen die op het wedstrijdformulier stond, mocht zaterdag niets doen", laat reglementenkenner Herman Sündermann weten.

SC Oranje trainer Patrick Baltus liet in een reactie optekenen: ,,Ik vind dat wij al zwaar zijn gestraft. De aanleiding voor het opstootje was de klap die een speler van SDS uitdeelt aan Wijnand Verweij en ook het publiek was de hele tijd al bezig. Er zijn nog dertig minuten te spelen en dat moeten wij doen met een man minder doen."  

Spijt

De 19-jarige Evert Bouw kijkt met gemengde gevoelens terug op de wedstrijd. ,,Natuurlijk heb ik er spijt van. Achteraf had ik op een andere manier moeten reageren. Je beschadigt niet alleen jezelf maar ook de club. En dat verdienen zij zeker niet."

Het SDS bestuur besloot Evert Bouw voor vijf competitie wedstrijden uit te sluiten. ,,Hij had er zeker begrip voor. Evert Bouw is een speler die er altijd voor gaat. Maar nu wordt hij in reactie op internet wel erg slecht beoordeeld. Het is jammer dat dat zo maar kan", neemt voorzitter Van Milligen zijn speler Bouw in bescherming.

,,Het klopt dat ik geschorst ben. Dat accepteer ik ten volle. Ik zou het heel erg vinden als de club de dupe wordt van mijn gedrag", zegt Bouw schuldbewust. De speler gaat met een gerust gevoel naar de tuchtzaak.

,,Ik ga gewoon zeggen wat er is gebeurd. Verder denk ik dat over de zaak nu genoeg gezegd en geschreven is."

Foto:

Evert Bouw (groen shirt midden) heeft het zichtbaar moeilijk zich te beheersen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie