Alle ambulances voorzien van mechanische hartmassage apparatuur

3 februari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - Alle ambulances van regio Gelderland-Midden zijn medio februari 2014 uitgerust met een mechanisch hartmassage apparaat. Meerdere ambulancediensten in het land hebben dergelijke apparatuur al en nu ook Gelderland-Midden.

Het apparaat, de zogenaamde AutoPulse, geeft continue en ononderbroken hartmassages bij een reanimatie. Door het gebruik van de Autopulse blijken patiënten in de acute situaties succesvoller te worden gereanimeerd.

De AutoPulse kan ten opzichte van handmatige reanimatie meer en efficiënter bloed verplaatsen. Bij gebruik van het apparaat krijgt de patiënt een soort band om de borst en wordt automatisch de omvang van de borst (thorax) van de patiënt berekend waarop de druk (compressiekracht) wordt aangepast. Hierdoor wordt een continue, kwalitatief hoogstaande hartmassage bereikt. Ambulancemedewerkers zijn uitgebreid getraind in het gebruik van de AutoPulse.

Niet alleen de patiënt in de acute situatie heeft baat bij dit apparaat, ook is het voor de ambulanceverpleegkundige veiliger tijdens het vervoer van de patiënt, doordat hij achter in de ambulance vanuit zijn stoel en met de veiligheidsgordel om kan werken terwijl de AutoPulse de hartmassage uitvoert.

In de loop van het jaar worden ook de FRB teams (firstresponder brandweer) en de teams Medische Ondersteuning Brandweer (MOB) van Gelderland-Midden opgeleid en getraind in het assisteren van de ambulancemedewerkers die met deze nieuwe apparatuur werken.

In Gelderland-Midden vinden ongeveer 300 reanimaties per jaar plaats.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie