Burgemeester Cees van der Knaap: ,,Ik ben nog niet klaar"

4 februari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - Cees van der Knaap (63) werd kort geleden door de Commissaris van de Koning van Gelderland, Clemens Cornielje, voor nog zes jaar beëdigd als burgemeester van Ede. Het is de vraag of Van der Knaap gezien zijn leeftijd nog zes jaar Ede vol maakt. Voorlopig lijkt zijn inzet om na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 nog één raadsperiode van vier jaar als eerste man van de gemeente Ede te functioneren.

door Jan de Boer

Zes jaar geleden maakte Van der Knaap vanuit De Haag, waar hij staatssecretaris van Defensie was, de overstap naar Ede. Velen in de regeringsstad begrepen dat niet. Er werd maar meewarig aangekeken tegen Ede. Naast dat hij terugkeerde naar zijn geboortedorp Bennekom, wilde Cees van der Knaap Ede meer op de kaart zetten. Daar is hij de afgelopen jaren druk mee bezig geweest.

In de begintijd werd hij achtervolgd door de aanleg van een rookkamer voor personeel in de buurt van de burgemeesterskamer en de zaak Spijkers. ,,De rookkamer is mij overkomen. We waren ons aan het oriënteren op de woningmarkt in Ede. We kregen de Ede Stad mee naar huis. Daar stonden drie pagina's aan ingezonden stukken in. Ik las het thuis. Er werd een beeld van mij geschetst waar ik mezelf totaal niet in herkende".

,,Daarna speelde de discussie over mijn rol in de zaak Spijkers. Naar eer en geweren heb ik geprobeerd het probleem met Fred Spijkers op te lossen. Dan kan je twee dingen doen. Je kunt tegengas geven, proberen je gelijk te halen. Dat heb ik niet gedaan, ik heb het over mij heen laten komen."

Over de 'problemen' uit de begintijd heeft niemand het meer in Ede. Cees van der Knaap is er in geslaagd zichzelf een niet weg te denken plaats te geven in de Edese gemeenschap. ,,Ik ben iemand die makkelijk en aanspreekbaar is voor iedereen. Het maakt mij niet uit of het een mevrouw met een handicap is of een hooggeleerde meneer. Ze zijn mij allemaal even gelijk. Dat toneelspel kan je niet opvoeren. Je bent zo of je bent zo niet."

Het was een welbewuste keuze om burgemeester van Ede te worden. ,,Ik ben hier burgemeester geworden, omdat ik een bepaald gevoel bij deze gemeente heb. Mooi om dat als Bennekomse jongen te worden. Het is een uitstekende afsluiting, het is prachtig als je je carrière kan volmaken in de stad waar je geboren bent. Dat zie ik echt als een hoogtepunt."

Cees van der Knaap heeft er nu zes jaar in Ede op zitten. ,,Ik ben nog niet klaar, ik zit halverwege de rit. Mijn blik is gericht op de toekomst, de nieuwe coalitie in welke samenstelling dan ook. Ik ben van plan die periode van vier jaar nog vol te maken. Daarna zie ik wel verder."

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart bemoeit de Edese burgervader zich niet. ,,Natuurlijk staat achter mijn naam het CDA. Als burgemeester is iedereen mij even lief." Bij de Politieke Dag lijkt de rol van de burgemeester minder te zijn geworden. ,,Het nieuwe systeem verschilt niet veel van het andere. Ik ben nu voorzitter om het politieke proces af te ronden. Dat betekent dat je naar de raad en naar de mensen op de publieke tribune toe misschien minder zichtbaar en minder spectaculair aanwezig bent. Zelf ervaar ik dat niet zo. Een voordeel van het nieuwe systeem is dat er veel slagvaardiger kan worden gehandeld. Het systeem moet zich verder uitkristalliseren."

Cees van der Knaap is binnen het Edese een spin in het web. Er is maar weinig waarover hij niets weet. Aan de tafel van de burgemeester komen zo'n beetje alle problemen, inclusief die van de gemeenteraad aan de orde. ,,Wat hier besproken wordt, blijft tussen mij en degene met wie ik iets bespreek. Ik weet precies wat er aan de hand is. Wat in vertrouwen gezegd is, moet in vertrouwen blijven. Alleen dan kun je een positie als burgervader ook in de richting van de raad innemen."

Cees van der Knaap heeft in Den Haag een groot netwerk. ,,Ik ben nooit een partijtijger geweest in de zin dat ik alleen maar contacten binnen mijn eigen partij had. Ik heb altijd een relatie op basis van gelijkwaardigheid met vertegenwoordigers van andere partijen gehad. Ik zocht altijd de dialoog. Binnen de vier kabinetten Balkenende heb ik altijd hetzelfde gedaan. Voor mij maakte de kleur niet uit. Op het moment je daarna gedraagt en niet naar bepaalde kleuren kijkt en je gewoon vriendschappen krijgt of zakelijke relaties onderhoudt met een ieder, krijg je een groot netwerk. Dat heb ik nog steeds. Ik ben altijd heel selectief geweest om daarvan gebruik te maken."

De burgemeester heeft er veel werk van gemaakt om Ede meer tot stad te laten ontwikkelen, waarbij de dorpen authentiek en een eigen karakter behouden. ,,Ede is enorm gegroeid, het is eigenlijk het Almere van de 20e eeuw: in 100 jaar van 10.000 naar 100.000 inwoners. Het is Ede allemaal overkomen, Ede heeft er weinig voor moeten doen. De plaats was centraal gelegen en de grond was beschikbaar. M'n voorganger, Roel Robbertsen, is al samen met het gemeentebestuur en de raad bezig geweest om te kijken hoe we Ede nog beter kunnen positioneren. Ede heeft het goed gedaan door te zorgen, dat men niet afhankelijk was van twee grote werkgevers, Enka en Defensie. Met de groei van de woningbouw is er ontzettend veel gedaan om het bedrijfsleven hier te situeren."

Wat Ede volgens Van der Knaap niet had was een toekomstvisie. ,,Ik was apetrots op Ede en was trots dat ik hier burgemeester mocht worden. Uit balorigheid zei ik de eerste paar jaar in iedere toespraak dat Ede de mooiste stad is van Nederland. Om de Edenaren wakker te schudden van 'wees eens trots op wat je hebt'. Het beeld veranderen doe je niet in twee, drie jaar. Dan kom je op de visie Ede 2025. We hebben in samenwerking met bewoners en maatschappelijke organisaties een heel proces doorlopen over wat de speerpunten moeten zijn, waar we ons moeten oprichten en wat voor stad we in 2025 willen zijn."

,,Dan moeten we een stad zijn, die zich profileert op gezond voedsel. Daarmee kun je je onderscheiden van andere plaatsen van gelijkbare omvang. De aanwezigheid van Wageningen is van cruciaal belang. Ook het hebben van een buitengebied met veel innovatieve bedrijven in de primaire sector. Er zijn hier kennisinstellingen op het punt van voedsel en voeding. Bedrijven die met de productie bezig zijn. De as tussen Ede en Wageningen moet je verder ontwikkelen. Het is zichtbaar als je op de Zandlaan rijdt. Op het kazerneterrein moet het World Food Center komen te staan met daar om heen een cluster aan bedrijven op gebied van kennis en food. De omgeving moet helemaal een uitstraling hebben die past bij 2025."

Een onderdeel daarvan is FoodValley, aldus Cees van der Knaap. ,,Ede is niet alleen. Wel heeft Ede een potentie in zichzelf. De Wageningen Universiteit past daar bij, daar profiteren we ook van. Barneveld is het pluimveecentrum van de wereld, met een hele industrie er om heen. We moeten veel meer regionaal samenwerken. Dat is in het van belang van alle gemeenten in het gebied."

Een andere prioriteit voor Cees van der Knaap is een levendig centrum in Ede. ,,Dat wordt echt een uitdaging naar de toekomst toe. Winkelen wordt iets anders als in het verleden. We moeten goed nadenken dat het centrum iets meer is dan winkelen alleen." In de periode Van der Knaap lijkt er rust te zijn gekomen op straat in de wijk Veldhuizen. ,,In het begin kreeg ik te maken met vooral een groep Marokkaanse jongeren, die zich onaantastbaar voelde."

Hij vervolgt: ,,Er knapte wat bij mij toen ik op bezoek was bij een ontredderd gezin waar stenen door de ruit waren gegooid. Alles is uit de kast gehaald om daar wat tegen te doen. Mensen moeten gewoon rustig op straat kunnen lopen. We hebben nu een collectief probleem, dat zijn de woninginbraken. Toch ben ik er fier op dat de overlast is afgenomen en de misdaden zijn teruggelopen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie