Cantateconcert in Bennekom door Alexander Consort

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Op 1 maart a.s. klinkt er weer prachtige muziek in de Oude Kerk van Bennekom.

Het Alexander Consort voert cantate 106 "Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit " uit van J.S. Bach. Hij was pas 22 jaar oud toen hij deze, zeer geliefde en veel uitgevoerde, cantate (ook wel genoemd de "Actus tragicus") schreef voor een rouwdienst. In deze cantate wordt het sterven muzikaal verwoord als een vredig binnengaan in het paradijs. Op 1 maart is de bezetting: Thera de Clerck en Hanna Lindeijer op fluit /hobo . Freek Borstlap en Ivanka Neeleman op viola da gamba. Kortom: de top van Nederland is dan te horen in Bennekom. Het continuo bestaat zoals altijd uit celliste Inja Botden, violonespeler Hendrik Jan Wolffert en organiste Elly Meijer.

Als a capella werk zingt het koor de Sterb-aria: "Es ist nun aus mit meinem Leben" van Johann Christoph Bach. Een klein juweeltje met wederom teksten over lijden, maar ook over de "goede nacht".

Tot slot klinkt Telemanns Trauercantate "Du aber Daniël, gehe hin". Qua tekst en thematiek liggen beide cantates dicht bij elkaar, evenals de bezetting. Vandaar dat er deze keer twee cantates op het programma staan. Hoofdrol in deze cantate is weggelegd voor de bas Jasper Schweppe (zanger in o.a. the Amsterdam Baroque Choir en het Egidius Kwartet ) en de sopraan. Het sterven - het breken van de oogleden en uiteenvallen van de ledematen - wordt vanaf de wonderschone sopraanaria en ook in het slotkoor prachtig muzikaal weergegeven door het voortdurende "pizzicato" van de strijkers : ontroerend mooie muziek!

Het belooft weer een prachtig concert te worden met orkest, koor en solisten: Anneke Bliek, sopraan; Mariska Wessel,alt; Falco van Loon, tenor; Jasper Schweppe, bas.

U bent van harte welkom op 1 maart a.s. in de Oude- of St. Alexanderkerk, Dorpsstraat 45 te Bennekom. De kerk is open vanaf 15.45 uur. De aanvang van het concert is om16.15uur.

De toegang is vrij, wel is er een collecte bij de uitgang.

Zie ook: www.alexanderconsort.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie