Honderden veebedrijven in Ede

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

In de Edese Post van vrijdag 24 januari stond het bericht dat de Partij voor de Dieren in een onderzoek heeft vastgesteld dat de gemeente Ede de hoogst vergunde fijnstof- en annomiakuitstoot van Gelderland heeft.

Omdat al eerder het vermoeden bestond dat er in Ede een grote concentratie van intensieve veehouderijen bestond, heeft Dierenbescherming OverGelder cijfers over aantallen veebedrijven opgevraagd. Volgens een opgave van de gemeente uit 2012 blijken er 110 varkensbedrijven, 340 kalverhouderijen en 144 kippenhouderijen te zijn. Dus alleen al in de gemeente Ede is er sprake van 594 intensieve veehouderijen! En dan zijn de geiten- , nertsbedrijven en konijnenhouderijen en wat nog meer, niet eens meegerekend.

Dit soort cijfers en de hoge uitstoot van fijnstof en ammoniak zou iedereen aan het denken moeten zetten. Nu is het ook nog zo dat Gedeputeerde Staten (GS) van de Provincie in de nieuwe omgevingsvisie hebben bepaald dat bestaande veehouderijen mogen groeien afhankelijk van de mate waarin een ondernemer investeert in ruimtelijke kwaliteit, milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn. Gemeentes moeten gaan beoordelen wanneer hier sprake van is. Het definitieve besluit moet nog worden genomen, maar als de plannen doorgaan betekent dit dat bestaande bedrijven in Ede nog meer mogen gaan groeien en er nog veel meer dieren gaan komen dan nu.

De Dierenbescherming vindt deze ontwikkeling uiterst zorgelijk. Met nog grotere stallen waar duizenden dieren dicht opeengepakt verblijven zonder hen de mogelijkheid te bieden om naar buiten te gaan, met bovendien weinig natuurlijk licht en weinig afleiding wordt het welzijn geschaad. Hierdoor kan de gezondheid van de dieren nog sneller dan voorheen in gevaar komen. Nog niet zo lang geleden is Gelderland getroffen door vogelgriep, mond- en klauwzeer en varkenspest. Dat ziektes onder dieren ook kunnen leiden tot ziektes bij mensen weten we inmiddels door de Q-koorts en de aanwezigheid van het type H5N1-virus.

Binnenkort zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dierenbescherming OverGelder pleit ervoor dat politieke partijen via de media kenbaar maken hoe zij tegen meer groei van veehouderijen aankijken. Voorts, welk niveau van dierenwelzijn en volksgezondheid zij voor staan op grond waarvan een veehouderij mag groeien. Het is belangrijk dat bewoners weloverwogen hun stem kunnen uitbrengen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie