Lezing over Veluwse sprengenbeken

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

De Vereniging Oud Ede nodigt u graag uit voor een lezing over Veluwse sprengen en beken. Op woensdag 19 februari neemt de heer Wiebe Kiel, bestuurslid van de Stichting tot Behoud van de Veluwse beken en sprengen, u mee langst dit prachtige natuurverschijnsel op de Veluwe.

In oktober 2013 werd door de heer Gerard van Bruggen al een lezing gegeven over de Veluwse Industrieën welke in de middeleeuwen langs beken gevestigd waren, maar zoals toen al duidelijk werd, zonder water geen industrieën. De lezing van 19 februari zal gaan over het ontstaan van de sprengenbeken en het belang en behoud van water en sluit daarom uitstekend aan op de lezing over de Veluwse Industrieën.

Aan de hand van een Power Point presentatie en foto’s vertelt de heer Kiel over het ontstaan van de sprengenbeken en het cultuurhistorische - en ecologische belang ervan.

Ook zal hij vertellen hoe de Stichting zich inzet voor het behoud van het water op de Veluwe en in de sprengenbeken in het bijzonder. Ook het herstel van cultuurhistorische objecten (watermolens en waterraderen) komt aan de orde. Aan de hand van kaartmateriaal en foto’s laat hij tevens zien waar zich vooral rondom Ede en Lunteren en ook bij Barneveld beken aanwezig zijn.

Na afloop van de avond zal het Standaardwerk van de Stichting : “Veluwse sprengen en beken, een uniek landschap” en ook andere boeken over de beken en het water op de Veluwe te koop zijn. Alsmede (wandel)boeken langs en van de beken in het Binnenveld, rondom Wageningen en Oosterbeek, alsmede van de Renkumse- en Heelsumse beek van de schrijver Ruud Schaafsma.

De avond wordt gegeven in een van de zalen van Hotel de Bosrand, Bosrand 28 te Ede en begint om 19.30 u.

Wij vertrouwen erop u hiermee een bijzonder informatieve avond te verzorgen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie