Informatiemiddag voor Senioren over WMO en financiële aspecten in Gemeentehuis Ede

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

COSBO-Ede organiseert samen met de Gemeente Ede een voorlichtingsmiddag voor alle senioren in Ede over het nieuwe WMO-beleid en bijbehorende financiële aspecten op woensdag 19 februari om 14.00 uur in de Raadzaal van het Gemeentehuis.

Diverse onderdelen van de AWBZ worden in 2015 overgeheveld naar de WMO en daarmee van het Rijk naar de gemeenten. Tegelijk met de overdracht wordt een flinke financiële bezuiniging doorgevoerd.

In januari besprak de Gemeenteraad de nota’s die de uitvoering van de WMO in de gemeente Ede regelen. De gemeente kan de uitvoeringsverordeningen pas opstellen nadat het parlement de wet heeft aangenomen. De verwachting is nu dat de gemeenteraad de verordeningen in oktober of november vast kan stellen. Echter, al in 2014 wordt al in meerdere experimenten ervaring opgedaan.

De nieuwe opzet van de WMO heeft ook financiële gevolgen voor u. Zo zijn de eigen bijdragen in het kader van de AWBZ al verhoogd. Mensen die worden opgenomen in een verpleeg- of zorginstelling betalen meer per maand, omdat een groter deel van het spaargeld meetelt.

Vragen die leven zijn onder andere:

Welke ondersteuning en verzorging kan de gemeente bieden voor ouderen en zieken? Hoe kan de ondersteuning worden aangevraagd en hoe en door wie wordt de aanvraag beoordeeld?

Welke eigen bijdrage wordt gevraagd afhankelijk van inkomen en eigen vermogen? Hoe kan de eigen bijdrage worden beperkt? Hoe is beroep op een afwijzing mogelijk?

Hoe bevordert de gemeente het langer zelfstandig blijven wonen en hoe worden mantelzorgers ondersteund?

COSBO-Ede (Centraal Orgaan Samenwerkende Bonden van Ouderen) en de Gemeente Ede, vinden het belangrijk om u nu al, voor zover mogelijk, over deze ontwikkelingen te informeren en met u te bekijken wat die voor u betekenen.

Een vertegenwoordiger van de gemeente Ede zal het beleid van de gemeente toelichten. Daarna zal kandidaat-notaris Kika IJsselmuiden van notariskantoor Van Putten Van Apeldoorn een inleiding houden over de vraag: Wordt de zorg uw eigen zorg?

U bent op 19 februari om 14.00 uur van harte welkom in de Raadzaal van het Gemeentehuis Ede, ingang Bergstraat 4.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie