Column Reinier van den Berg: Eén na warmste winter

10 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Het einde van de meteorologische winter komt zo langzamerhand in zicht. De weerkundige seizoensindeling loopt altijd in perioden van drie hele kalendermaanden. De winter duurt van 1 december tot en met de laatste dag van februari. Op de weerkaarten is voor de komende twee weken sowieso geen spoor van winterkou te bekennen.

Maar ook de aanwijzingen voor de laatste dagen van februari geldt: niets nieuws onder de zon. Het zachte weer houdt aan. Wat betreft de astronomische seizoensindeling krijgt de winter in maart nog drie weken de kans op toch nog iets van zich te laten zien. Het zal mij benieuwen. Misschien is dit inderdaad zo een winter die gewoon echt niet wil.

Zoals die van zeven jaar geleden. Het jaar 2007. Dat is de warmste winter sinds tenminste het jaar 1901. Dat record zal deze winter vrijwel zeker niet meer kunnen evenaren. Maar een nummer twee in de ranglijst wel. Sterker nog, de kans is groot dat het de op één na warmste winter gaat worden. Niet alledaags dus. Toch weer een beetje weergeschiedenis.

Hoe het zeven jaar geleden verder ging? Nogal extreem. Maart werd een zeer zachte maand waarin de lente definitief doorbrak. April deed er een schepje bovenop en werd veruit de warmste aprilmaand ooit waargenomen. Midden april was het compleet zomer in Nederland. Overvolle stranden, temperaturen tot bijna dertig graden.

Ook mei was warm, maar het weer werd wel steeds wisselvalliger met stevige buien. Hoe dan ook, na de warmste winter volgde toen de warmste lente. Maar helaas, u weet het. Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Al is het wel zo, dat experimentele computerberekeningen ruimte bieden voor een lente die warmer is dan normaal…Ik ben er klaar voor!

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie