Nieuwe Open Datasets beschikbaar

11 februari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - GIemeentearchief Ede is in oktober 2012 gestart met het beschikbaar stellen van Open Data. Dit was de eerste stap van de Gemeente Ede om diverse informatie voor iedereen digitaal beschikbaar te stellen in open formaat.

Nu zijn de volgende datasets 'Bevolking gemeente Ede, 1647-1913' en 'Hinderwetvergunningen gemeente Ede, 1891-1947' klaar!

Dataset 'Bevolking Gemeente Ede 1647-1913'

Het originele, papieren bevolkingsregister is in 1942 door brand vernietigd. Direct na de Tweede Wereldoorlog is er een reconstructie gemaakt aan de hand van de toen nog aanwezige bronnen. Deze gereconstrueerde persoonskaarten bevatten informatie over inwoners tot 1940 zoals voor- en achternamen, data en plaatsen van geboorte, burgerlijke staat, gezinssituatie, datum van vestiging in de gemeente en de vorige woonplaats, et cetera.

De nu aangeboden dataset bestaat uit gegevens van de gereconstrueerde persoonskaarten van mensen geboren tot en met 1913. Het bevat informatie over bijna 96.000 inwoners van de gemeente Ede. Het gaat om schriftelijke informatie, dus geen afbeeldingen.

Dataset 'Hinderwetvergunningen gemeente Ede, 1891-1947'

Milieu- en hinderwetgeving bestaat al veel langer dan de meeste mensen denken. De Hinderwet is een voormalige Nederlandse wet van 2 Juni 1875 'Wet tot regeling van het toezigt bij het oprigten van inrigtingen, welke gevaar, schade of hinder kunnen veroorzaken'. De Hinderwet vormde de basis voor het afgeven van vergunningen ter voorkoming van hinder (denk aan oprichten van molens of het plaatsen van een stoommachine). Na de invoering van de wet, was er een vergunning vereist, af te geven door het gemeentebestuur. De Hinderwet uit 1875 kan dus worden beschouwd als de eerste echte milieuwet van Nederland. De Hinderwet werd op 1 maart 1993 vervangen door de Wet milieubeheer (Milieuwet, Wm).

Informatie uit de Hinderwetvergunningaanvragen kan nuttig zijn bij verschillende onderzoeken. Zo vinden belangstellenden bijvoorbeeld informatie over de oprichting van bedrijven en fabrieken met de oppervlakte van het terrein, bedrijfsactiviteiten en gebruik van stoffen, voorzieningen, ligging van kabels en leidingen, kopieën van tekeningen, voorschriften ten aanzien van bodem, et cetera.

De aangeboden dataset bestaat uit metadata (zonder afbeeldingen) over 641 Hinderwetvergunningenaanvragen van de gemeente Ede over de periode 1891 tot en met 1947. De set bevat informatie zoals de naam van de aanvrager, plaats, straatnaam, huisnummer en kadastrale gegevens van het object.

Gebruiken van datasets

Geïnteresseerden kunnen de data vrij en zonder kosten (her)gebruiken. De dataset is in CSV formaat te downloaden via www.ede.nl/opendata. Bronvermeldingen (Gemeentearchief Ede, archief 001 'Oud archief Ede 1647-1948' en Gemeentearchief Ede, archief 171 'Hinderwetvergunningen Gemeente Ede 1891-1947') worden op prijs gesteld.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie