Ede zet stappen bij uitvoering klimaatbeleid

11 februari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - De bio-energiecentrale De Vallei die duurzame warmte levert aan 3000 woningen in Veldhuizen en Kernhem. 1200 extra geïsoleerde woningen dankzij een subsidie van gemeente en provincie. Een WKO-systeem voor woningen in Kernhem en ENKA. Dat zijn een paar voorbeelden van projecten waarmee Ede stappen zet bij de realisatie van de doelen uit het klimaatplan 2009-2013.

De realisatie van de doelstellingen voor 2020 - op het gebied van energiebesparing, duurzame energie en CO2-reductie - is daarbij nog ver weg. Dit blijkt uit de eindrapportage klimaatplan 2009-2013, die op 18 februari door het college is vastgesteld en aan de gemeenteraad wordt aangeboden.

Projecten in Ede

Er zijn veel projecten in Ede die bijdragen aan realisatie van de doelen. Voorbeelden zijn de bouw van de bio-energiecentrale De Vallei (BDV) aan de Dwarsweg in Ede ten behoeve van de levering van duurzame warmte aan ca. 3.000 woningen in Veldhuizen en Kernhem. Ook het zwembad De Peppel is aangesloten op dat net. Het is de bedoeling dat dit warmtenet de komende jaren wordt uitgerold naar andere delen van Ede.

In elk geval sluit een deel van Het Nieuwe Landgoed in 2014 op het warmtenet aan. Daarnaast zijn er het collectieve bodemenergiesysteem op het bedrijventerrein A12 en de individuele bodemenergiesystemen bij 300 woningen in Kernhem en Enka. In 2010 en 2011 zijn 1200 woningen geïsoleerd dankzij een gemeentelijke en provinciale subsidie en daar komen in 2013 en 2014 nog eens 800 woningen bij.

Realisatie klimaatdoelen

Met de huidige beleidsinspanningen zal de gemeente de doelstellingen voor 2020 waarschijnlijk niet volledig halen. Dit ligt overigens in de lijn met alle andere gemeenten in ons land.

Verder gelden de volgende zaken. Monitoring van de effecten van klimaatbeleid staat zowel landelijk als lokaal nog in de kinderschoenen. Niet alle gegevens zijn beschikbaar. Dit betekent dat de informatie over de doelrealisatie met een zekere voorzichtigheid gehanteerd moet worden.

Op basis van de stimuleringsafspraken op basis van het SER-energieakkoord (september 2013) over onder andere energiebesparing en opwekking van duurzame energie is het mogelijk dat de doelstellingen alsnog beter in het bereik komen. En ook is er in deze cijfers nog geen rekening gehouden op de extra mogelijkheden die ontstaan als het effect van prijsstijgingen voor olie en gas als gevolg van stijgende vraag en afnemende voorraden meegenomen wordt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie