Bio-energie De Vallei levert warmte 3000 woningen

13 februari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - De gloed van de loeihete oven is voelbaar, ondanks het hittebestendige raampje. Wethouders Marije Eleveld en Breunis van de Weerd namen woensdag een kijkje bij Bio-energie De Vallei, gevestigd aan de Dwarsweg (langs de A30). ,,Een win-win-win-situatie'', volgens de bestuurders.

door Freek Wolff

Hiermee doelen zij ten eerste op het verwijderen van de Amerikaanse vogelkers, oftewel de prunusboom die woekert in de Edese bossen. Ten tweede hebben veel medewerkers van sociale werkvoorziening Permar hier werk aan. Ten derde levert het houtsnippers op als brandstof voor duurzame energie. Die laatste worden vanaf december 2013 gebruikt in de bio-energiecentrale voor verwarming van 3000 woningen in de wijken Kernhem en een deel van Veldhuizen A. Een leidingenstelsel van vijf kilometer is hiervoor vorig jaar zeer voortvarend aangelegd.

Een kaartje laat zien dat er reële opties zijn om ook andere partijen in Ede te voorzien van bio-energie: de scholen Het Streek, ROCA12, het ziekenhuis, het zwembad en vermoedelijk het gemeentehuis, de Permar, nieuwbouwwoningen op Park Reehorst, het Enka-terrein en het Horapark. Ook lokale bedrijven worden benaderd voor afname van bio-energie. Het clusteren van bedrijven is belangrijk om voldoende warmteafzet te creëren.

Naast de houtsnippers, die meestal 's winters uit de bossen komen, stookt de centrale het grove tuinafval dat bij Recom (industrieterrein de Kievitsmeent) wordt gebracht. Het gaat nu om verwerking van 30 ton per dag en kan bij uitbreiding uitgroeien tot 90 ton. De oven verwarmt water voor de radiatoren in de huizen, zodat gasverbruik voor een gerieflijke binnentemperatuur hier verleden tijd is.

In de centrale hangt een houtachtig brandluchtje. Het roosterbed schuift dan ook het (natte) hout door de droogzone en twee brandfases. De rookgassen hebben een lange verblijftijd in de installatie, waardoor er geen sprake meer is van CO2-uitstoot. De witte rook uit de schoorsteen is waterdamp. Fijnstof wordt opgevangen door filters.

Bio-energie De Vallei maakt het ook mogelijk dat andere warmtebronnen op het warmtenet aansluiten. Dat zijn bijvoorbeeld bedrijven met restwarmte. Het leveren van kou (airco) valt ook onder de mogelijkheden. Hierdoor zijn zowel producenten als afnemers aangesloten op duurzame warmte. Deze zogenoemde 'smart grid' wil de firma in fases uitrollen tot het jaar 2020.

Naast het milieuvriendelijke aspect is het financiële voordeel van bio-energie dat het warmtenet het eindproduct levert (warm water), in plaats van het halffabricaat (gas).

Binnenkort zal de tijdelijke verwarmingsinstallatie in de wijk Kernhem verwijderd worden.

Foto's:

Een kijkje bij de bio-energiecentrale aan de Dwarsweg.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie