Pluskoor Gelderse Vallei met stuk van Hayden in Oude Kerk Ede

13 februari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - Het Pluskoor Gelderse Vallei voert zaterdag 1 maart in de Oude Kerk in Ede onder leiding van dirigent Patrick van der Linden het oratorium Die Schöpfung van Joseph Hayden uit. Dit concert begint op 19.30 uur. De kaartverkoop vindt plaats bij enkele adressen in Ede, door de leden van het koor, en aan de zaal direct voor de uitvoering.

Pluskoor Gelderse Vallei bestaat nog slechts ruim een jaar en telt zo'n 65 merendeels geoefende, ambitieuze zangers uit de vallei-regio met als basis Ede. Het beroemde grote werk van Hayden Die Schöpfung wordt het eerste avondvullende muziekstuk van het koor. Het werk vraagt niet alleen om een stevige koorbezetting maar ook om een symfonie-orkest ter begeleiding.

Hiervoor is de medewerking verzekerd van het begeleidingsorkest Ars Musica, bestaande uit merendeels jonge professionele musici en conservatoriumstudenten, dat onder leiding van Patrick van der Linden al een gevarieerd repertoire heeft opgebouwd. Als solisten verlenen hun medewerking de Barneveldse sopraan Margreet Rietveld, de tenor Falco van Loon en de bas Daniël HermànMostert, die allen eerder met dezelfde dirigent hebben opgetreden.

Hayden componeerde Die Schöpfung in 1798, net nadat hij in Londen de grote werken van Handel had gehoord, waarna hij besloot zelf een groot koorwerk te schrijven om zijn muziek voor een groot publiek beschikbaar te maken. Hayden had net zijn eerste nogal ruwe zeereis meegemaakt, en in Engeland bij een bevriende astronoom met grote verwondering door een telescoop naar het heelal gekeken, indrukken die hij verwerkte in zijn Schöpfung die tegelijkertijd een belijdenis is van zijn godsgeloof . Het leverde een geraffineerd, positief en blij oratorium op dat sindsdien velen heeft bekoord.

Patrick van de Linden is in de regio geen onbekende doordat hij sinds enkele jaren dirigent is van Toonkunstkoor Wageningen, waarmee hij al successen vierde in gevarieerd repertoire. Daarnaast is Patrick van der Linden artistiek leider van Stichting Ars Musica, met een begeleidingsorkest, een concertkoor, en een kamerkoor.

Hij is bovendien oprichter en dirigent van het vocaal ensemble CanticumAmicorum, dat met een gedurfde programmering unaniem door pers en publiek werd geprezen.

Toegangskaarten zijn te koop in voorverkoop bij Boekhandel De Bron, Maanderweg 12b, Ede, en bij Bruna Stadspoort, Stadspoort 15, Ede.

Direct voor de uitvoering zijn nog kaarten te koop aan de kerk tenzij er geen ruimte meer is.

Verdere info op de Facebookpagina: Pluskoor Gelderse Vallei of op onze website: www.toonkunstplusgeldersevallei.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie