SGP-Kamerlid Roelof Bisschop bezoekt SGP Wekerom

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

De SGP-kiesvereniging van Wekerom hield maandagavond 17 februari de jaarlijkse ledenvergadering. Gastspreker was SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. Hij vertelde over de politieke praktijk in de Tweede Kamer.

Het thema van Bisschops lezing was: "Bouwen aan vertrouwen." Hij spitste dit toe op de landelijke politiek. Het is erg belangrijk dat overheid en burgers elkaar vertrouwen geven. Sectoren als onderwijs, zorg, landbouw en bouw moeten de ruimte krijgen om hun beleid zelf vorm te geven. Met het aantreden van het huidige Kabinet Rutte-II was er in de praktijk echter sprake van gestold wantrouwen en een verstikkende deken van regels.

Onderwijs

In 2012 stelde de SGP-fractie deze uitwas in regulering aan de kaak. In het Herfstakkoord (2013), gesloten door VVD, PvdA, D66, CU en SGP, wist de fractie 600 miljoen euro extra voor het onderwijs vrij te spelen, dat de scholen grotendeels naar eigen inzicht mogen besteden. Het besef lijkt door te dringen in de Kamer en op het ministerie dat vrijheid in beleidsvoering voor scholen erg belangrijk is.

Taak van politici

Bisschop ging in op de taak van SGP-politici. Hij zei dat getuigen van het christelijk geloof heel belangrijk is en blijft. Tegelijk is het nodig om voeling te houden met de leef- en denkwereld van mede-Kamerleden. Daarnaast blijft het altijd een moeilijke vraag hoe je principes omzet in praktische maatregelen. Hoever kun je hierin gaan? Duidelijk is dat de SGP door intensief overleg met onder andere de huidige coalitie wel wat heeft kunnen bewerkstelligen op principieel gebied.

Huwelijk en gezin

Als voorbeeld noemde Bisschop dat door middel van het eerdergenoemde Herfstakkoord een afschrikwekkende bezuiniging op gezinnen is tegengehouden. De SGP wilde dit omdat het gezin volgens de Bijbel erg belangrijk is.

Een tweede voorbeeld is de recente affaire rondom Second Love. Deze datingwebsite gaat regelrecht in tegen het christelijke principe van trouw in het door God ingestelde huwelijk. De SGP stelde Kamervragen hierover en verantwoordde zich in de media. De partij legde daarmee een getuigenis af. Overigens bleken ook veel niet-christelijke burgers op dit punt hun steun te betuigen aan de SGP, getuige de vele e-mails die bij de fractie binnenstroomden.

Met een verwijzing naar de Bijbel (Jeremia 29:7) zei Bisschop tot slot dat een SGP-politicus, in afhankelijkheid van God, altijd het beste moet zoeken voor de hele samenleving.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie