Column Cees van der Knaap: Harskamp

18 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Een paar weken geleden ontving ik een email van een oude 'dienstmaat'. Hij schreef mij dat hij de laatste tijd veel terugdacht aan zijn diensttijd. Mijn huidige werkzaamheden zorgen er voor dat ook ik weleens terugdenk aan die periode.

In de vijf jaar die ik als Technisch Specialist bij de Krijgsmacht heb doorgebracht, heb ik veel geleerd. Het was een goede basis voor een carrière, die ik daarna heb mogen meemaken. Vier jaar was ik geplaatst in Ede. En als ik nu op de oude Edese kazerneterreinen ben, dan denk ik automatisch terug aan die tijd.

Dat heb ik ook als ik in Harskamp ben. Het daar gelegen Infanterie Schietkamp (ISK) was de plek waar ik mijn schietoefeningen moest houden. Ik was daar toevalligerwijs goed in. In tegenstelling tot veel van mijn collega's deed mij dat niets. Het moest, dus deed ik het. Bovendien had ik een hekel aan het onderhoud van mijn geweer. Gedoe met kwastjes, lapjes en olie.

In Harskamp is ook de stormbaan. Een baan met loopgraven en sleuven die van boven met draad zijn afgeschermd en waar je met lichte bepakking doorheen moet tijgeren. Je hoort de kogels over je heen gaan. Vanuit luidsprekers schalt het geluid van straaljagers. Op bepaalde plekken zijn er explosies. Een soort militaire stresstest.

Het is een unieke plek. Bijna iedere militair heeft deze belevenis een keer meegemaakt, zodat Harskamp bij velen in de Krijgsmacht bekend is.

Het is dus gelukkig niet zo dat door de sluiting van de kazernecomplexen Defensie uit Ede is verdwenen. Integendeel. Defensie bezit in onze gemeente - naast het ISK - de oefenterreinen Ginkelse- en Ederheide, vliegbasis Deelen en het Mobilisatiecomplex aan de Driesprong.

Met meer dan 6.000 hectare is Defensie de grootste grondeigenaar van de gemeente Ede. En ik voorspel u dat de militairen nog in lengte van jaren aanwezig zullen zijn in onze mooie gemeente.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie