'Natuur op Zuid-Veluwe kan flinke handen goed gebruiken'

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

A Rocha, een wereldwijde natuurbeschermingsorganisatie met christelijke wortels, gaat aan de slag in de gemeente Ede. Op zaterdag 1 maart nemen leden van de nieuwe werkgroep een bijzonder natuurgebied in het Bennekomse bos onder hun hoede. Doel is de komende jaren dit en enkele andere terreinen in de omgeving robuust te gaan beheren.

De zuidelijke Veluwe herbergt veel natuurlandschappen met een oeroude geschiedenis. De natuur moet zijn eigen gang kunnen gaan; zonder voldoende ruimte dreigt de soortenrijkdom in de knel te komen. De laatste jaren groeit het besef dat natuur een van de belangrijkste voorwaarden is voor een gezonde leefomgeving.

Edenaren en Bennekommers, lid van A Rocha, hebben daarom besloten een werkgroep op te zetten.

Al meer dan dertig jaar zet deze christelijke beweging zich in voor behoud van kwetsbare natuurgebieden. De naam betekent 'rots' en verwijst naar de eerste locatie waar een veldcentrum werd opgezet: Alcarve aan de zuidkust van Portugal. Inmiddels is de organisatie in bijna twintig landen actief. In Nederland steken leden ook de handen uit de mouwen. Daar komt nu Ede-Bennekom bij.

De bosbeheerder van de gemeente Ede, Jochem van Gooswilligen, is ingenomen met dit initiatief. Na goed overleg viel het besluit eerst aan de slag te gaan in een terrein dat tot voor kort aan Defensie behoorde, aan de Franse Kampweg ten oosten van Bennekom. Hier ligt een relatief open plek met twee waterpoelen waar zeldzame planten en dieren zich ophouden. "Dit is een waardevol en interessant gebied. Het is belangrijk dat dit goed wordt onderhouden, zodat hier voorkomende soorten hier een goede leefomgeving blijven vinden."

Voor A Rocha staat natuurbeheer niet op zichzelf. John Smits, een van de plaatselijke initiatiefnemers: ,,Door concreet in de natuur te werken willen we anderen inspireren de schepping te ontdekken, te waarderen en te beschermen. Geloof heeft vooral ook een praktische kant. Christenen kunnen daarmee laten zien dat wij oog hebben voor alles wat God geschapen heeft. Ook gaan wij excursies, workshops en lezingen organiseren, juist om die kant te benadrukken."

Zaterdag 1 maart is de start. Jochem van Gooswilligen zal uitleg geven waarom dit gebied zo bijzonder is. Iedereen die hart voor de natuur heeft, kan zich vanaf 13.30 uur aansluiten (in het bijzonder ook kinderen). De middag duurt tot ca 16.30 uur. In verband met gereedschap en catering graag vooraf aanmelden bij John Smits, 418313, bennekom@arocha.org.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie