Column 'Redelijk Getikt': Houtsnippers

18 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Lekker knus, zo'n houtkachel in huis. Heel fijn aanvullend voor in de woonkamer. Maar ooit gedacht dat het water in uw radiatoren van uw centrale verwarming nog eens verwarmd zou worden met verbranding van hout?

Bij zo'n 3000 woningen in Ede gebeurt dat al. De bio-energiecentrale De Vallei is een mooi staaltje van duurzaamheid, waarbij het mes aan meer dan twee kanten snijdt.

Er wordt immers geen gas verbruikt. Bovendien levert het werkgelegenheid op: bij de fabriek aan de Dwarsweg en in het bos, waar de woekerende vogelkers (prunus) een kopje kleiner wordt gemaakt door medewerkers van de Permar. Dus heeft ook het bosbeheer er gebaat.

Hartstikke mooi, maar dit vraagt wel om een kanttekening. Want op weg naar de bio-energiecentrale reden de boswachter en ik over de N224 en zagen we op de hoek met de Proosdijerveldweg een ware kaalslag in het uiterste puntje van Veldhuizen A.

Een groot aantal bomen werd hier vorige week omgezaagd en ook de bosjes was een zelfde lot beschoren. Naar de bio-verbrandingsoven ermee! Wat overbleef, was een desolaat landschap met netjes gestapelde houtbossen en stammetjes.

Kinderen in de buurt stond het huilen nader dan het lachen. Weg fijne, ruige speelplek om lekker te ravotten en de fantasie de vrije loop te laten. Het historische groen moet wijken voor een uitstraling van een keurig aangeharkt, steriel park.

Prima om hout te versnipperen, maar denk alstublieft na waar je het vandaan haalt. Want dit snijdt geen hout.

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie