Opera 'Prince Igor' live vanuit New York

20 februari 2014 om 00:00 Nieuws

EDE - CineMec vertoont zaterdag 1 en zondag 2 maart de opera Prince Igor van de Russische componist Borodin live vanuit the Metropolitan Opera New York.

De opera is bekend om de Plovetser Dansen. Met regisseur DmitriTcherniakov kiest The Metropolitan voor een onorthodoxe aanpak van deze traditionele opera. De voorstelling is een coproductie met De Nederlandse Opera. Op zaterdagavond is er een inleiding door musicus Maarten-Jan Dongelmans.

Het verhaal

Na bijna een eeuw keert de epische opera Prince Igor van Borodin met haar beroemde Polovetser Dansen terug naar The Met. De nieuwe productie van DmitriTsjerniakov biedt een psychologische reis door het brein van de vorstelijke held Igor met al zijn problemen.

Borodin neemt ons mee naar een schimmig verleden: de tijd toen Russen en Polowetsers elkaar te vuur en te zwaard bestreden. Midden in het drama staat de vorstelijke ijzervreter Igor, heerser over Sewersk.

Cast

IldarAbdrazakov (Prince Igor) maakte in 2004 zijn debuut in The Met. Kijkers van de 'Live in HD series' zagen de bas in 2011 als Hendrik VIII in Donizetti's Anna Bolena naast Anna Netrebko. Zangeres OksanaDyka komt uit de Oekraïne. Haar doordringende, intense stem met haar grote bereik maakt de sopraan geknipt voor het Russische repertoire.

Regisseur DmitriTcherniakov tekent altijd voor zeer persoonlijke, vaak controversiële ensceneringen. In Prince Igor gaat de in Moskou geboren regisseur compleet los. Hij wisselt scènes om, gooit muziek eruit en maakt ook gebruik van andere partituren van Borodin. In de beroemde Polowetser Dansen danst het ballet in een klaprozenveld: een duidelijke verwijzing naar de Eerste Wereldoorlog.

Live stream

CineMec maakt de wereld nog kleiner. Een live stream verbinding met The Metropolitan Opera in New York maakt het mogelijk om deze opera 'real time' bij te wonen. Een bijkomend voordeel daarvan is dat tijdens pauzes in New York backstage beelden en interviews met de cast te zien zijn. Door de uitstekende beeld- en geluidskwaliteit waant men zich in The Met.

Op blog.cinemec.nl vinden operafans, behalve interessante achtergrondinformatie, ook lezenswaardige recensies van de voorstellingen.

Reviews door de internationale pers

Na een langverwachte terugkeer van Prince Igor in de opera reageert de pers euforisch. New York Magazine vindt dat Borodin het imperialistische Rusland op spectaculaire wijze heeft vertolkt; "The Met has returned a long-absent marvel to itsrightful place in the repertoire. The Metropolitan Opera mounteditsownimperialRussianspectacular… with a score that bubbleswithirresistible tunes and gaudycontrasts, with the exoticPolovtsiansmoving in sinuousorientaldanceswhileRussiansanswerwiththick-soledmarches and honest folk songs." — New York Magazine

Algemene informatie:

Voorstelling: Opera: Prince Igor live vanuit The Metropolitan Opera

Datum: Zaterdag 1 maart (live) en zondag 2 maart (herhaling)

Tijd: Zaterdag 1 maart 17.45 uur en zondag 2 maart 13.00 uur

Prijs: 29,50 euro, inclusief drankje (CJP/Student 27,50 euro)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie