Collegium Musicum Amsterdam - De bittere tranen van Petrus

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

De Lagrime van Orlandus Lassus

Op 24 mei 1594 draagt Orlandus Lassus, kapelmeester aan het Beierse Hof te München, zijn Lagrime di San Pietro op aan Paus Clemens VIII. Drie weken later, op 14 juni, overlijdt hij. De Lagrime (3 reeksen van 7 madrigalen) vormen een absoluut hoogtepunt in de madrigaalkunst. De muziek die Lassus componeerde bij de gedichten van Luigi Tansillo is van uitzonderlijke kwaliteit. Iemand noemde zijn late stijl: pressus et limatus, bondig en verfijnd. Geen enkele overbodige noot, iedere toon perfect op zijn plaats met een ideale expressie van de tekstbetekenis. De Lagrime laten Lassus op zijn best horen.

Bittere tranen

In Bittere tranen combineert Collegium Musicum Amsterdam een aantal van deze madrigalen met een uitvoering van de Johannes passie van Lassus. Deze Passion is vormgegeven volgens Middeleeuwse liturgische tradities: Christus’ lijdensverhaal wordt gezongen verteld door een tenor. De woorden van Christus worden meestal door iemand anders, meestal de dienstdoende priester gezongen in een lagere stemligging. De gesprekspartners van Christus in het verhaal komen in hoge ligging aan het woord. Later werden deze vaak meerstemmig gecomponeerd, zo ook de Johannes van Lassus! Omdat het Lijdensverhaal tijdloos is, maar vooral omdat de emoties van Petrus - die Tansillo verwoordt - van alle tijden zijn is de Utrechtse dichter Nanne Nauta gevraagd een nieuwe reeks gedichten te maken, op de Lagrime geïnspireerd.

Kom luisteren in de intieme Edesche Concertzaal

De Edesche Concertzaal is bezig met zijn eerste seizoen, het try out seizoen. Volledig ongesubsidieerd is in korte tijd een mooie concertzaal, zeer geschikt voor kamermuziek, tot stand gekomen. Bezoek de Edesche Concertzaal, zowel voor het Edese publiek als voor bezoekers uit heel Nederland de moeite van het bezoeken waard. Zowel met de auto als met het openbaar vervoer centraal gelegen en zeer makkelijk te bereiken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie