Ede en CineMec sluiten compromis over lening

9 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

EDE - De gemeente Ede wil het geschil met CineMec over de betalingsachterstand oplossen. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor de versterkte lening aan CineMec van 2 miljoen euro om te zetten in een lening met een looptijd tot 2020 tegen een rentepercentage van 3 procent.

door Jan de Boer

De gemeenteraad besloot op 8 april 2010 een lening van 2 miljoen euro te verstrekken voor een periode van 5 jaar (aflossing ineens) tegen een rentepercentage van 5 procent. De reden van de lening was dat mede als gevolg van de kredietcrisis de financieringsvoorwaarden van CineMec werden aangescherpt. En dit een extra druk gaf op de exploitatie van de parkeergarage omdat deze nog niet volledig rendabel is.

Al een tijd betaalt CineMec niets. De betalingsachterstand zou al opgelopen zijn tot ongeveer 400.000 euro. Bij het zoeken naar een oplossing zijn volgens Ede in de loop van de tijd diverse oplossingsvarianten de revue gepasseerd. ,,Uitgangspunt voor ons als college was daar dat er sprake moet zijn van een duurzame oplossing in die zin dat met redelijke mate van zekerheid het financiële perspectief ook op langere termijn verzekerd is. De duurzame oplossing moet recht doen aan alle partijen en de risico's moeten niet eenzijdig bij de gemeente Ede terecht komen."

Recent overleg tussen Ede en CineMec heeft geleid tot de oplossing dat de partijen de aflossingstermijnen verlengen en de rentepercentages neerwaarts aanpassen. De nog verschuldigde rente aan de gemeente wordt bijgeschreven op de lening, er hoeft geen extra geld bij. Naast de rente ontvangt de gemeente Ede vanaf het jaar 2014 een aflossing van 100.000 euro en vanaf 2015 een aflossing 200.000 euro per jaar. Het restant van de lening wordt in 2020 ineens afgelost.

Op de politieke dag moet de gemeenteraad komende donderdag een uitspraak doen over het door Ede en CineMec gesloten compromis. ,,Met dit nieuwe voorstel wordt beoogd een situatie te scheppen waarin de jaarlijkse rente- en aflossingsverplichtingen aan de gemeente wordt voldaan," meent het college van b. en w.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie