Wijnand de Rooij neemt afscheid van supermarkt

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

EDE - Voor Wijnand de Rooij zit het er op. 33 jaar lang had De Rooij een florerende supermarkt op de Bellestein. De Wageninger heeft zijn Jumbosupermarkt verkocht. Hij is zijn klanten veel dank verschuldigd. ,,Ik ben heel dankbaar, dat zij hier alle jaren de boodschappen hebben gedaan. Ook bedank ik mijn personeel voor de getoonde inzet."

door Jan de Boer

In alle jaren heeft De Rooij, die ooit zijn werkzame leven begon als timmerman, onder verschillende namen gewerkt op de Bellestein. ,,Toen ik hier kwam was het een kleine Spar," herinnert hij zich. ,,Daarvoor werkte ik in Lunteren in een supermarkt als medewerker van de groenteafdeling. Ik vond het meteen hartstikke leuk werk. Zo ben ik er ingerold. In 1988 ben ik begonnen als zelfstandige. In 1997 is het een Super winkel geworden. En in 1998 werd het Super de Boer."

In oktober 2011 is de supermarkt omgebouwd naar Jumbo. Deze maand heeft De Rooij de winkel op de Bellestein overgedragen aan de Jumbo filialenorganisatie. Joris Vriend is sindsdien tijdelijk de bedrijfsleider in de Jumbosupermarkt. Met mensen omgaan trok hem aan in de levensmiddelen branche. ,,Een praatje maken in de zaak vond ik ook geweldig. En de handel. Ik ben echt een handelaar."

De Rooij denkt zo her en der nog wat dingen te gaan doen. ,,Voorlopig heb ik door de financiële en administratieve afwikkeling van de winkel nog wel twee maanden werk. Dan wil eens met vakantie gaan. Vroeger kon ik een of twee keer per jaar hooguit een weekje op vakantie. Nu wil ik meer genieten van kinderen en kleinkinderen. In het begin werkte ik wel zes, zeven dagen in de week. Zo geleidelijk aan wil ik weer eens wat gaan doen. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Ik zie wel wat op mijn pad komt."

De meeste klanten kenden Wijnand de Rooij persoonlijk. ,,Velen bij hun naam. Maar de meesten van gezicht. Vlak voor dat ik wegging kwam een mevrouw van in de tachtig mij gedag zeggen. 'Ik vind het helemaal niet leuk, dat jij weg gaat', zei zij. Ik weet zeker, dat mijn opvolgers het ook goed zullen gaan doen."

In alle jaren is er veel veranderd in de branche. ,,De basis is nog wel hetzelfde, maar het is een veel hardere wereld geworden. Het is prijs, prijs. Zeer concurrerend. Ook wel leuk, het houdt je wel scherp."

Elf jaar lang streed De Rooij met de winkeliersvereniging om een blauwe zone te krijgen op de Bellestein. ,,Het werkt perfect nu."

Op zijn laatste werkdag nam Wijnand de Rooij met allerlei lekkernijen afscheid van zijn klanten. ,,Ik kreeg heel veel bloemen, flessen wijn. Ook mensen kwamen gewoon gedag zeggen. Het was heel erg leuk. Ook de afscheidsreceptie voor het personeel was heel erg leuk. Ik heb hen bedankt voor hun inzet voor het bedrijf."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie