Zwarte Piet voor Road2Work

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Road2Work

Road2Work werd gisteren in een artikel in Ede Stad in het zonnetje gezet. Het zou gaan om een mooi bedrijf met enthousiaste werknemers. In het artikel worden argumenten genoemd die niet waarheidsgetrouw zijn en er worden dingen verzwegen:

- mensen werken hier vanuit de bijstand niet vrijwillig, maar gedwongen: weiger je, dan wordt je uitkering stopgezet. Het gaat dus om dwangarbeid.

- het zijn geen ‘echte banen’ want er is geen loon en geen CAO. Een echte baan is: minstens het minimumloon, een contract en een CAO. Dat ontbreekt hier.

- onbetaald en gedwongen werken verbetert je gevoel van eigenwaarde bepaald niet. De 3 mensen die ik gesproken heb balen verschrikkelijk van dit werk en voelen zich gebruikt.

- volgens de wet mag de gemeente mensen niet langer dan 3-6 maanden onbetaald laten werken. Sommigen werken er al veel langer.

- de suggestie dat er doorstroom is naar betaald werk, is twijfelachtig. Waarom noemt dhr. Schalk geen aantallen? Degenen die ik sprak, hadden geen uitzicht op een echte baan en kenden daar ook niemand die wel was doorgestroomd. De oplettende lezer zal opmerken dat er een tegenstrijdigheid in het artikel zit: als dit werk vrijwel altijd machinaal gedaan wordt, hoe kan ‘werken’ bij Road2Work dan de kansen op het vinden van betaald werk vergroten?

- Ook de opmerking dat dit werk geen reguliere arbeidsplaatsen verdringt, is onjuist. Dit zou juist regulier, betaalde werk moeten zijn.

Mensen in de bijstand willen graag werken, maar dan wel echt werk en dat is er stomweg niet genoeg. Dhr. Schalk verdient geen pluim maar een Zwarte Piet.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie