Met het IVN naar de knoppen, excursie Edese Bos op zoek naar winterkenmerken van bomen en struiken

12 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Winterkenmerken van bomen en struiken.

Onder deze titel, met als ondertitel “met het IVN naar de knoppen”, organiseert de IVN-afdeling Ede op zaterdag 8 maart a.s. een excursie in het Edese Bos.

Juist in deze tijd tonen bomen en struiken kenmerken die in andere jaargetijden niet of zeer moeilijk zijn waar te nemen. Men zal niet direct geloven dat veel bomen en struiken aan een simpel takje, met maar een paar knoppen er aan, al op naam zijn te brengen. En dan gaat het niet alleen om de vorm, grootte en plaatsing van de knoppen maar er is nog zo veel meer aan zo’n takje te zien. Wat dacht u van haren, lenticellen, schorskleur en doorns. Geen roos zonder doornen weet u wel? Of heeft een roos misschien helemaal geen doorns maar stekels, en wat is dan wel het verschil tussen die twee? Hoe zie je het verschil tussen een zachte en een ruwe berk of is dat te voelen en wat is het verschil tussen een zomereik en een wintereik? U wist niet dat er meer soorten berken en eiken waren? Zelfs verschillen tussen soorten zijn er te ruiken. Kortom een wandeling voor alle zintuigen.

Om U in de gelegenheid te stellen uw vragen te beantwoorden en u met dit alles kennis te laten maken gaat de IVN-gids graag met u op pad.

Warme kleding en goed schoeisel is aan te bevelen, je weet maar nooit, want het kan vriezen of het kan dooien! Een vergrootglas of loep is nuttig.

De start van de wandeling is om 14.00 uur vanaf de slagbom aan het eind van de Slingerboslaan bij het crematorium. GPS-coördinaten N 52 3 15.4 E 5 40 9.2

De wandeling duurt ca 1½ uur met de mogelijkheid tot uitloop tot 2 uur, afhankelijk van vragen en weer.

Opgave van tevoren is niet nodig

Deelname: zo als vanouds geheel gratis.

De gids is Dick Klein Geltink

Voor informatie tel. 0318 632673 ('s avonds)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie