Gemeentearchief Ede stelt militieregisters beschikbaar

7 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

EDE - Het Gemeentearchief Ede publiceerde deze week de militieregisters van de gemeente Ede van 1812 tot 1919 als Open Dataset. De dataset 'Bevolking

Gemeente Ede 1647-1913' werd in november 2013 al gepubliceerd. Door gegevens digitaal beschikbaar te maken, bevordert het Gemeentearchief de

toegankelijkheid en beschikbaarheid van de archieven en collecties. De informatie vanuit beide datasets zijn te doorzoeken op www.openarch.nl.

Militieregisters

Militieregisters is een samenvattende term voor de administratie van dienstplichtige mannen. In Nederland werd in 1811 de dienstplicht ingevoerd. Dienstplichtigen werden op hun 18de jaar geregistreerd in de gemeente waar ze woonden. Diverse registers, zoals alfabetische lijsten, inschrijvingsregisters en lotingsregisters, waarin de dienstplichtigen staan ingeschreven worden militieregisters genoemd. Een uitgebreide toelichting op de militieregisters is beschikbaar op de website

militieregisters.nl/over-de-militieregisters.

De nu toegankelijk gemaakte militieregisters bestaan uit inschrijvingsregisters van bijna 16.000 personen en gegevens van diverse alfabetische lijsten voor de landmilitie. Denk daarbij aan archiefnummer, titel van archief, archiefvormer, voornaam, tussenvoegsel, achternaam, geboorteplaats en geboortedatum. Onder de gegevens bevindt zich geen beeldmateriaal.

De militieregisters van de gemeente Ede zijn gescand en kunnen via militieregisters.nlen www.openarch.nl gemakkelijk worden doorzocht. Aan het inzien van deze gedigitaliseerde registers op site zijn kosten verbonden. In de studiezaal van Gemeentearchief Ede zijn de scans van Ede kosteloos in te zien.

Geïnteresseerden kunnen de datasets vrij en zonder kosten (her)gebruiken. Voor de specialist: de database is in CSV-formaat te downloaden. Het Gemeentearchief Ede stelt een bronvermelding (Gemeentearchief Ede, archief 001 'Oud archief Ede 1647-1948') op prijs.

Wat is Open Data?

Open Data zijn gegevens die het archief op overzichtelijke wijze, digitaal beschikbaar stelt. Programmeurs kunnen de gegevens makkelijk gebruiken voor het ontwikkelen van software en apps. Ook bedrijven kunnen dan gebruik maken van gemeentelijke informatie.

Enkele voorbeelden van Open Data zijn:

* Heatmaps monumenten: Hierop is de groei van buitenplaatsen door de eeuwen heen geanimeerd te zien en de verspreiding van Rijksmonumenten over

Nederland en per gemeente.

* Historische fotokaart (Den Haag): met deze toepassing kunnen mensen foto's van het Haags gemeentearchief uit heden en verleden bekijken door in te zoomen op de kaart van Den Haag.

* CultHunt: de applicatie voor de jonge (buitenlandse) toerist die geïnteresseerd is in lokale cultuur.

Wilt u meer weten? Kijk op www.ede.nl/gemeente/gemeentearchief

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie