Expositie 'meidagen 1940 in Ede'

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

EDE - In aanloop naar de festiviteiten ter gelegenheid van de herdenking 70 jaar Operatie Market Garden en de bevrijding in 1945, besteedt het Platform Militaire Historie Ede aandacht aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op de voormalige Prins Mauritskazerne heeft het platform een Militair Historisch Informatie Punt ingericht. In deze ruimtes wordt aandacht geschonken aan twee hoofdthema's, namelijk het garnizoen Ede en Ede tijdens WO2.

In dat laatste kader is vanaf 8 maart tot eind mei een kleinschalige expositie ingericht over de meidagen in 1940. De expositie geeft, door middel van historische foto's, -documenten en rekwisieten, een beeld van het dagelijks leven in Ede ten tijde van de aanvang van de Tweede Wereldoorlog.

Vanuit drie gezichtspunten wordt het thema benaderd. Vanuit het Nederlandse leger die compleet gemobiliseerd was in 1939 en de Grebbelinie had ingericht en vanuit de aanvallende partij op 10 mei 1940. Tot slot wordt gekeken naar de gevolgen van dit alles voor de Edese bevolking.

Aan de hand van tekeningen uit het Edese stripboek 'Grebbelinie 1940' van Nico Schuurman is deze expositie ook zeer geschikt voor educatieve doeleinden. Het gaat met name om Edese verhalen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Ede lag vlak voor de Grebbelinie en de gevolgen zijn dan ook merkbaar geweest. Na de Duitse inval in het voorjaar van 1940 vonden bij deze linie uiterst chaotische en dramatische oorlogshandelingen plaats. Maar wat ging er aan vooraf? En wat was de impact van de oorlog op de bevolking tijdens die meidagen? Deze vragen worden behandeld in de expositie, maar ook in het stripboek met het biografische verhaal van Nico, dat tijdens de expositie verkrijgbaar is.

,,Naast deze expositie is er natuurlijk ook gelegenheid om het informatiepunt zelf eens goed te bekijken, zeker als u er nog nooit geweest bent is dat de moeite waard. Wij zijn gehuisvest in de kelder onder de Veluwse Heidebrouwerij op de Prins Mauritskazerne, Nieuwe Kazernelaan 2 in Ede", licht Ed van Seters namens PMHE toe.

De opening van de expositie is op zaterdag 8 maart om 10:00 uur. De expositie blijft die dag geopend tot 15:00 uur.

Openingstijden zijn verder de zaterdagen 12 april en 10 mei, beide dagen  van 10:00 tot 15:00 uur.

Voor groepen gelden openingstijden in overleg (info@platformmhe.nl).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie