Jaap Boot (CDA): 'Wijken moeten worden afgemaakt'

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

EDE - Jaap Boot is voor de eerste keer lijsttrekker voor het CDA Ede. Hij merkt dat het wat anders is om de centrale rol te hebben. ,,Er wordt heel erg naar mij gekeken. Zeker omdat wij een team hebben met vrij veel jonge enthousiaste mensen, die heel veel ideeën hebben. Ze komen gewoon naar mij toe met de vraag 'Jaap, hoe gaan we het doen'. Dat is duidelijk anders als wanneer je gewoon op de lijst staat. Je krijgt een hele leuke dynamiek met zo'n jong team."

door Jan de Boer

Het CDA Ede is met zeven zetels de grootse partij in de Edese gemeenteraad. Jaap Boot ziet de verkiezingen met vertrouwen tegemoet. ,,Als ik landelijk kijk is het met het CDA in de herindelinggemeenten bij tussentijdse verkiezingen goed gegaan. In Ede hebben we een eigen geluid laten horen, we zijn niet klakkeloos met alles meegegaan. Met name op bouwen, grond, ook grote investeringen en de financiën van de gemeente en sociaal domein. Daar hebben we kritisch constructief in gezeten. Zeker niet meegaand. Ik reken daarom op zeven of acht zetels."

Lijsttrekker Boot wordt niet de opvolger van de vertrekkende CDA-wethouder Roel Kremers. ,,Ik heb bewust voor de raad gekozen. Raadslid is een andere competentie dan bestuurder. Fractievoorzitter, ik hoop dat ik dat weer mag worden, is een hele leuke rol. Zeker als er zo meteen een enthousiast team staat, waarmee je samen weer een team mag maken. Dat is echt mijn ding. Komt de toekomstige wethouder uit de fractie? We hebben meerdere kandidaten. Daar zijn nu gesprekken mee. Voor de nieuwe fractie hebben we een aantal kandidaten, die voldoen aan de voorwaarden om wethouder te worden, staan. Als we bij de collegeonderhandelingen mee doen kijken we ook wat voor soort iemand er nodig is. Wat voor soort iemand past er in het team. Dan kiest de fractie uit de kandidaten, die daarvoor geschikt zijn."

Het thema van het CDA Ede is 'thuis in Ede'. ,,Thuis ben je in je buurt, je wijk of je dorp. Daar gebeurt het, daar moet je je veilig voelen. Dan moet je ook mee helpen en mee werken om er wat van te maken. Als geboren en getogen Edenaar voel ik me hier thuis. Ik ben nooit weg geweest. Alle hoeken van Ede heb ik wel gezien. En sinds kort woon ik in het buitengebied. Ik zou niet weten waarom ik uit Ede weg zou moeten. Alles wat je wilt hebben, heb je in Ede. Voor die ene keer dat ik wat anders zoek, is het niet erg om naar een andere plaats te rijden."

Als Ede moet je niet willen zijn wat je niet bent, vindt Jaap Boot. ,,Ede heeft zijn karakteristieke kenmerken qua bevolking. In de buitendorpen zie je dat ook heel erg. Die eigenheid moet je vanuit de authenticiteit van de mensen vasthouden. De mensen in Ede zijn anders dan de mensen in Utrecht. Dat is nu eenmaal zo, het heeft ook wel zijn charme. Je moet daar op een goede manier mee omgaan. We zeggen niet 'wij worden de wereldstad van de Veluwe'. Je moet zelf kijken waar je goed in bent. In een aantal dingen zijn wij heel goed: ondernemingen, netwerkfuncties en een hele goede verbinding tussen Wageningen en het noorden."

Volgens Boot kan Ede zeggen 'wij zijn de poort van de Veluwe', maar ook 'wij zijn de poort van de Randstad'. ,,Ede heeft qua economie een hele mooie positie. Ook in FoodValley waar heel veel gebeurt." Dat is in het grote geheel. ,,Voor Ede zelf moet je heel erg gaan kijken naar welke wijken af zijn. Kijk uit, dat je het alleen maar vanuit het financieel perspectief benadert. Wijken moeten worden afgemaakt. Anders loop je het risico, dat je een halve wijk Kernhem, een halve Enkawijk, een half kazerneterrein hebt bebouwd. Dat er net niet genoeg is gebouwd om er scholen neer te zetten. En dat het net niet af wijken worden. Je zag dat een beetje in de wijk Veldhuizen A ontstaan. De reconstructie is daar netjes afgemaakt. Je ziet daar een wijk, die opeens eindigt."

Foto:

Jaap Boot: ,,Je krijgt een hele leuke dynamiek met zo'n jong team.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie