Nestor Bert Komdeur prijst sociale karakter Edese raad

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

EDE - Altijd na de laatste raadsvergadering voor de gemeenteraardsverkiezingen, houdt de nestor, degene die het langst in de raad zit, een speech. Ditmaal was het de beurt aan Bert Komdeur:

'Daar sta ik dan alweer. Een drukke baan dat nestorschap. In mijn beleving stond ik hier nog niet zo lang geleden en nam u o.a. mee naar de democratie in het oude Athene'.

'Nu zal ik dat - wellicht ter geruststelling - niet doen. Mij is door de voorzitter gevraagd om een korte terugblik te geven nu we zijn gekomen aan onze laatste vergadering van deze raadsperiode'.

'Die periode begon met de installatie van de nieuwe raad en het aantreden van diverse nieuwe raadsleden. En niet snel daarna het eerste politieke hoogtepunt: de vorming van het nieuwe college en de verkiezing van de nieuwe wethouders'.

'Dit keer een college met voor het eerst sinds lange tijden een wethouder van de SGP. Tegelijkertijd hebben we afscheid moeten nemen van Peter van 't Hoogt als wethouder namens de CU'.

'Daarna zijn raad en college aan het werk gegaan. Zijn er nu veel mutaties geweest in deze afgelopen periode. Voor mijn gevoel niet echt, maar dat is verraderlijk. Als je goed inzoomt zijn dat er best wel veel. Ik zal ze niet allemaal opsommen.. Alleen al in het college: de wethouders Hullegie en Van der Pol vertrokken tussentijds en hun plaatsen werden ingenomen door Gerrie Ligteleijn en Marije Eleveld'.

'Ook in de raad diverse mutaties. Koos van Boven maakte al spoedig plaats voor Gert Jan Koster. Een Bennekomer voor een Bennekomer. Wilke Dekker die burgemeester werd van Renswoude, werd opgevolgd door Addy Ruitenbeek , Nadine de Roode die door Margot Hordijk werd opgevolgd. En onlangs nam Geeske Telgen afscheid en gaf het stokje over aan Mark Obbink.

Ook zagen we verschuivingen bij de raadsfracties. Sommigen verlieten hun fractie, waarvan er ook weer een tweetal terugkeerde'.

'Hoe zou je nu deze raadsperiode nu het beste kunnen karakteriseren? Ik zou zeggen: Einde aan de vanzelfsprekendheden, grenzen aan de groei'.

'De crisis heeft ook Ede met beide benen op de grond gezet. In de vorige periode hoorde ik nog diverse raadsleden, mijzelf incluis, in hun bijdragen pleiten voor "Bouwen, bouwen, bouwen". Daarbij diende het gemeentelijk grondbedrijf als motor voor ons gemeentelijk huishoudboekje'.

'Nu is het credo: werk, werk, werk en hoe houden we ondanks sterk verminderde inkomsten onze voorzieningen en met name die op het terrein van de zorg overeind'.

'Al direct werd de nieuwe raad in zijn eerste jaar geconfronteerd met het doorvoeren van stevige bezuinigen met forse impact voor onze inwoners. Menigeen van ons heeft nader kennis gemaakt met de kinderboerderij, die op de tocht stond'.

'Wat mij opviel was het hoge sociale gehalte in deze raad. Hoe verschillend partijen kunnen zijn, op lokaal niveau zijn de verschillen vaak minder groot en stonden we samen voor een goede zorg in Ede. Juist in crisistijd de nadruk op omzien naar elkaar'.

'Dit was een periode waarin we als raad ook meer strategische discussies hebben gevoerd over de toekomst van Ede. De ingetreden crisis dwong ons ook ertoe om na te denken over de gevolgen van die crisis voor het gemeentelijk beleid'.

'Zo hebben wij een visie op Ede 2020 vastgesteld en hebben wij een fundamentele discussie gevoerd over onze inzet bij de groei in Ede. In hoeverre kunnen we nog voldoende woningen afzetten, moeten we niet eerst de wijken afmaken waaraan we al begonnen waren, hoe gaat het met de aangekochte gronden in Ede oost en de grote investeringen die ons daar wachten'?

'Kunnen we het waarmaken? Optimisten, pragmatici en critici discussieerden met elkaar. Het mooiste van dit alles was dat we dit als raad zelf hebben geïnitieerd, waarna het college ons met zijn medewerkers uitstekend hebben gefaciliteerd. Een goed debat met respect voor elkaar standpunten, waarbij we samen een lijn hebben uitgezet'.

'Veel dossiers zijn door de raad gestart en behandeld. Het project Veluwse Poort staat volop in de startblokken. De plannen zijn vastgesteld en het bestemmingsplan Kazerneterreinen is zelfs onherroepelijk geworden'.

'Een ander belangrijk succes was de vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied. In het verleden is menigmaal door de raad van State een streep gezet een dergelijk plan. Nu niet, nu is het gelukt. Een bestemmingsplan met zo vele belanghebbenden en complexe situaties en toezeggingen uit het verleden'.

'Voor veel van onze agrariërs en ondernemers in het buitengebied is dit een essentieel plan voor hun economisch bestaan. U herinnert zich wellicht nog de hoorzittingen die we als raad hebben gehouden met meer dan 50 insprekers. We hebben een plan vastgesteld , waarin de huidige rechten werden vastgelegd en waarin het college via wijzigingsbevoegdheden samen met de bewoners maatwerk kon maken. En dat is gebeurd. Diverse slepende situaties zijn n de afgelopen jaren via aparte bezemrondes tot een oplossing gebracht. Vanavond hebben we dit nog gedaan. Dit is ook een compliment waard richting de ambtelijke organisatie. Wat dat betreft had ook hier een bezem uitgereikt kunnen worden'.

'Verder heeft deze raad raadsbreed de uitgangspunten en marsroute vastgesteld voor de 3 grote nieuwe taken op het sociale domein waarvoor de gemeente verantwoordelijk wordt per 2015. Ook hier weer een grote betrokkenheid van uw raad Uw zorg of we op tijd de zaken op orde hebben zodat niemand in Ede voor zijn voorzieningen tussen wal en schip komt te vallen'.

'We hebben ook gewerkt aan de verbetering van onze infrastructuur, alhoewel ik vorig jaar even dacht dat de grens was bereikt toen er wel heel veel wegen tegelijk open lagen in Ede. Maar wat ziet het er goed uit, maar bovenal ook met aandacht voor de verkeersveiligheid en duurzaamheid'.

'Tenslotte noem ik de inpassing van de Moskee voor de Turkse gemeenschap in Ede Zuid. Transparant en waardig - ik bedoel met respect voor elkaars standpunten - hebben we het besluit genomen. Ook al zijn er ook in de samenleving gemengde gevoelens'.

'We hebben het niet iedereen naar het zin kunnen maken. Maar dat is ook niet onze primaire taak. We hebben wel een modus gevonden om de belangen zo goed mogelijk tegen elkaar af te wegen en recht te doen. En daar gaat het toch om: Doe mij recht. Wat mij betreft een basisprincipe voor elke volksvertegenwoordiger en bestuurder'.

'Zo kom ik bij ons eigen functioneren als raad. Die zou ik willen karakteriseren als constructief en betrokken vanuit een toegenomen zelfbewustzijn'.

'Ik prijs de onderlinge sfeer ondanks de partijpolitieke verschillen. Iedereen kan en mag er zijn in deze raad. Ik verbaas me er over hoe snel nieuwelingen en nieuwe fracties zijn ingeburgerd'.

'De social media deden hun intrede Zelf was en ben ik niet zo"n twitteraar. Toevallig 2 weken geleden nog 1 tweet gedaan en zie, ik krijg er zomaar weer een aantal volgers bij. Het heeft het raadswerk transparanter gemaakt voor onze burgers. Die zitten allang niet meer op onze publieke tribune. Zonder onze trouwe bezoekers tekort te willen doen overigens. Maar lang niet alles gaat meer via de krant, maar juist via de social media'.

'Verder de invoering van het papierloos vergaderen via de Ipad. Een geruisloze revolutie. Na het "papierloos vergaderen" komt wellicht het "vergaderloos werken"'.

'Want dat is wel een fors aandachtpunt. Het nieuwe vergadermodel van de raad heeft het vergaderen niet minder gemaakt. Eerder meer. Gevaar is dat wij teveel vertoeven in dit gemeentehuis en daardoor te weinig tijd hebben om de vind- en broedplaatsen in onze Edese samenleving van nieuwe ideeën en initiatieven van burgers te bezoeken'.

'Houd verbinding met de burgers, uw achterban, verenigingen, ondernemers etc. Gekend en aangesproken worden door hen. Zo belangrijk voor de relatie tussen kiezer en gekozene. Relativeer daarom op zijn tijd deze prachtige raadzaal. Hier nemen we de besluiten, maar buiten dit huis, in de Edese samenleving gebeurt het'.

'Houd uw voelsprieten open, ga de discussie aan en vertaal dit naar initiatieven in deze raad Zelfbewuste en proactieve raad'.

'Ik sprak over het toegenomen zelfbewustzijn van de raad. We zijn assertiever geworden, meer onze eigen rol opeisend. Zelf discussies opgestart zoals met betrekking tot het volkshuisvesting- en grondbeleid, en de kerntaken van de gemeente in relatie tot de ombuigingen. De raad is proactiever geworden. Dat was voor het college wel even wennen, maar hiermee zijn de verhoudingen meer in duale balans gekomen. Een gezonde verhouding. Over en weer , raad en college. Blijf elkaar toelaten in elkaars domein via een open houding en onbevangenheid naar elkaar toe'.

'Zo werk je beiden aan een goed en betrouwbaar bestuur voor Ede. Onder leiding van een voorzitter in de persoon van burgemeester Cees van der Knaap, die nog lang niet klaar is in Ede en die met zijn competenties en ervaring hier zijn volle gewicht in de schaal gooit. Dat alles in het belang van de prachtige gemeente Ede, dat ondanks de crisisjaren er nog steeds als een parel in dit land bij ligt met een uitstekend voorzieningenniveau. Koester dat, raad en college'!

Ik dank u wel

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie