'Fusie kun je vergelijken met een bijenkorf'

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

EDE - Uniek is de naam, waarmee de fusiescholen De Elskamp en 't Palet in de Maandereng verder door het leven gaan. Tijdens een feestmiddag in CineMec werd de naam maandag gepresenteerd. ,,De naam is wel pretentieus," zegt schoolleider Erna van Dalen. ,,Maar we gaan het waar maken. Dit wordt de leukste, de beste, de fijnste school van Ede."

door Jan de Boer

Bij de leerlingen en ouders van de twee scholen was de naamgeving als een soort wedstrijd uitgezet. De inzending van leerling ShuroukBeepo zorgde voor de naam 'Uniek'. Het bestuur van Stichting Proominent besloot dat de twee scholen moesten fuseren, omdat het aantal leerling terugloopt. Met ingang van het nieuwe schooljaar zitten de leerlingen bijeen in een schoolgebouw aan de Nicolaas Maesstraat. ,,Ik ben hier in oktober 2012 schoolleider geworden om de twee culturen in elkaar te breien."

Er is al veel voorbereid. ,,We hebben al heel wat grote stappen gezet. Er is al besloten welke methode we op school gaan gebruiken en er komt een continurooster." Basisschool Uniek krijgt in totaal acht schoollokalen. ,,We kunnen hier met acht groepen starten met tussen de 150 en 160 leerlingen. Het is heel fijn met acht groepen, geen combinatiegroepen, te kunnen beginnen."

Gemiddeld zijn er kleine groepen van rond de 20 leerlingen", vervolgt de schoolleider van Uniek. ,,Dat is een ideale start. Op 't Palet werken we met '4XWijzer', dat heeft te maken met het werken met meervoudige intelligentie. Omdat we wisten dat er een fusie zou komen, zijn we op De Elskamp al twee jaar geleden met hetzelfde systeem begonnen."

Op basisschool Uniek is men bezig om een handboek samen te stellen, waarin de beste dingen van De Elskamp en 't Palet worden verzameld. ,,Dan heb je een hele mooie basis om vast te leggen hoe je de nieuwe school vorm wil geven." Op Uniek wordt uitgegaan van het talent van de kinderen. ,,Het gaat er om wat het kind kan. Je ziet dat kinderen elkaar waarderen om wat zij kunnen. Niet dat zij zeggen 'dat rekenen van jou, dat lijkt nergens op'. Maar dat zij tegen elkaar zeggen 'jij bent goed in taal, kun je mij even helpen'."

Erna van Dalen ziet de toekomst voor Uniek helemaal zitten. ,,Het bestuur, het team, ouders en leerlingen werken ontzettend goed samen. Geweldig, als je ziet hoe het langzaam aan één geheel wordt. De fusie kun je vergelijken met een bijenkorf. Het zoemt en vlieg in en uit. De onderlinge samenwerking is heel goed."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie