Marije Eleveld: 'Ede wordt nog socialer'

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

EDE - 'Ede Sterker en Socialer'. Met deze slagzin gaat de PvdA Ede de verkiezingen in. Lijsttrekker Marije Eleveld vindt niet dat Ede minder sociaal wordt. ,,Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Met de decentralisatie op het sociaal domein zorgen wij er voor, dat Ede nog socialer wordt. We krijgen op het sociaal domein minder geld, maar we gaan er wel voor zorgen dat de zorg veel beter voor de burger wordt georganiseerd. Dat mensen veel makkelijker veel toegankelijker aan zorg kunnen komen."

door Jan de Boer

Een voorbeeld daarvoor is voor Eleveld de jeugd geestelijke gezondheidszorg. ,,Je ziet dat daar bijna alleen maar blanke hoog opgeleide kinderen gebruik van maken, omdat blijkbaar de mensen, die lager opgeleid zijn, de weg niet kunnen vinden omdat de drempel te hoog is of dat het te ingewikkeld is. Als we dat lokaler gaan organiseren, kan het beter. De behoefte die mensen echt hebben, kunnen we beter aansluiten op het aanbod. En kan de zorg is dus beter worden."

Marije Eleveld vindt het vervelend dat de hervormingen, die eigenlijk iedereen wil, gepaard gaan met bezuinigen. ,,Die hervormingen zijn heel goed. Tegelijkertijd denk ik dat er heel veel verbeteringen, dus ook bezuinigingen, te halen zijn. We gaan ons uiterste best doen om de zorg die nodig is in ieder geval te gaan leveren. Wat de participatiesamenleving betreft, gebeurt er al heel veel in Ede. Vorige week zag ik bij De Medewerker hoeveel mantelzorgers daar zijn en hoeveel vrijwilligers organisaties er zijn. Waar het mis gaat, is juist de goede match tussen formele en informele zorg."

Haar beeld is dat Ede al een participatiesamenleving heeft. ,,Ik trof een tijdje geleden een werkverpleegkundige, die nog niet goed de weg weet naar een vrijwilligersorganisatie. Ze had te maken met een vrouw, die gevallen was. En die meer zorg nodig had dan zij als wijkverpleegkundige kon leveren. De vrouw had iemand nodig die haar boterhammetje kon smeren. De wijkverpleegkundige wist niet de wegen te bewandelen naar de vrijwilligers, terwijl we daar heel veel van hebben in Ede. Als je het aan elkaar koppelt, is het beter voor de gevallen vrouw en ook nog eens goedkoper."

Bij de gemeenteraadsverkiezingen gaat de PvdA Ede voor 'Kiezen en delen in durf en vertrouwen'. ,,In de komende tijd zullen we keuzes moeten maken. We vinden het daarbij heel belangrijk dat de lasten eerlijk worden verdeeld. Bijvoorbeeld door de zorg onderling op een goede en rechtvaardige manier te verdelen. Dus dat we kijken wat de mogelijkheden zijn voor mensen die nog wat meer zelf kunnen doen of wat meer hulp om zich heen hebben. En dat we de mensen die dat niet kunnen wat meer ondersteunen."

De PvdA-lijsttrekker is voor meer maatwerk. ,,Niet meer alles dicht regelen. Veel meer kijken wat een gezin of iemand echt nodig heeft. En wat voor zorg daarbij past. Daarvoor is ook vertrouwen nodig. Je kunt niet alles continue met een lijstje afvinken. De PvdA is ook in deze tijd een partij die vindt dat we moeten blijven durven investeren. Maatschappelijk investeren, maar ook investeren in iets als een World Food Center. En dan om Ede neer te zetten en daarmee werkgelegenheid te krijgen."

De PvdA heeft als relatief kleine partij in Ede redelijk veel invloed. ,,We zitten overal tussen. Veel partijen hebben ons niet nodig. De niet christelijke partijen willen ons er graag bij hebben, omdat we ook niet christelijk zijn. We zijn voor het evenwicht tussen rechts en links. En voor een socialer geluid in Ede is het ook goed dat wij in het college zitten. Overigens waren wij acht jaar geleden nog de tweede partij van Ede met zes zetels. En in Ede Stad waren we toen nummer één. Er zit wel potentie voor zes zetels. Ik ga daar niet vanuit, ik hoop heel erg dat we onze vier zetels vasthouden. En elke zetel meer, is mooi meegenomen."

Foto:

,,Elke zetel meer is mooi meegenomen."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie