Facelift wijk Bospoort voltooid

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

EDE - De facelift van de Bospoort is klaar. In de afgelopen tijd zijn alle straten in het winkelgebied opnieuw ingericht. Op zaterdag 8 maart laat de wijk tijdens een feestelijke opening haar nieuwe uiterlijk zien. Van 10.00 tot 16.00 uur zijn er activiteiten met muziek, kunst en oude ambachten in het kunst - en cultuurkwartier van Ede Centrum. Welstede organiseert 'Bossa nova', een event voor jongeren met graffiti artiesten.

De Bospoort vormde tot in de vorige eeuw het centrum van Ede. Naast winkels en cafés was hier ook het eerste gemeentehuis gevestigd. Ruim een eeuw later ademt de Bospoort nog steeds een historische en artistieke sfeer. Naast bijzondere winkels en gezellige restaurants en cafés treffen bezoekers er een traditioneel snoepwinkeltje: 'het Winkeltje', de vermaarde kunstwinkels van Simonis en Buunk én de nieuwe Edesche Concertzaal, gevestigd in de Noorderkerk.

Herinrichting

In de afgelopen zeven maanden zijn de straten in de Bospoort opnieuw ingericht. Tijdens deze herinrichting is het asfalt vervangen door klinkers. Hierdoor is duidelijker dat de Bospoort deel uitmaakt van Ede Centrum. Daarnaast is de riolering vervangen voor een duurzaam afgekoppeld riool en is er nieuwe verlichting en groen geplaatst. De vernieuwde openbare ruimte past bij het historische en culturele karakter van de Bospoort.

Nieuw kunstwerk

Belangrijk onderdeel van de herinrichting is het nieuwe kunstwerk 'Bijou Bospoort'. Het kunstwerk bestaat uit een 'ketting' van 48 grondspots die zich door de straten slingert. Elke grondspot bestaat uit een afbeelding, die iets laat zien over verleden en heden van het gebied. De afbeeldingen zijn ontstaan in samenwerking met de bewoners van de Bospoort.

De verhalen achter de grondspots zijn te beluisteren met een audiotour op smartphone of tablet. De audiotour is beschikbaar op www.ede.nl/audiotour. De verhalen

zijn ook beschikbaar in een boekje, verkrijgbaar bij de ondernemers of bij het VVV in de Stadswinkel.

Programma

De feestelijke heropening begint om 10.00 uur op de Posthoornstraat. Hier blikken de wethouders Breunis van der Weerd (openbare Ruimte en Verkeer), Evert van Milligen (Kunst en Cultuur) en Marije Eleveld (Stedelijke Ontwikkeling) terug op de afgelopen periode en onthullen officieel het nieuwe kunstwerk 'Bijou Bospoort'.

Hierna zijn er tot 16.00 uur allerlei activiteiten in de feestelijk versierde straten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie