Nuldelijnszorg' Vogelbuurt in kaart

6 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

EDE - Hulp nodig op sociaal en economisch terrein? Welstede, SWO, De Medewerker en Sportservice gaan de zogenoemde 'nuldelijnszorg' van vrijwilligers en mantelzorgers in kaart brengen en steunen.

Dit preventiewerk doen de vier organisaties vooruitlopend op het beroep dat de overheid vanaf 1 januari 2015 veel meer zal doen op de burgers. De verzorgingsstaat is verleden tijd, de participatiesamenleving is de trend.

En de werkwijze is 'bottom-up', wat wil zeggen dat er een grootscheepse inventarisatie plaats zal vinden als het gaat om de hulpvragen op sociaal en economisch terrein. De focus is vooral gericht op ouderen, jongeren, beperkten en werkzoekenden.

Van elke organisatie zal een medewerker een half jaar in worden gezet om te zien hoe de buurten in Ede-centraal er voor staan. ,,Dat is onder meer Ede-West. We zoomen eerst in op de Vogelbuurt'', verklaart Lenie Oosterbaan van Welstede. ,,Daar wonen relatief veel personen uit de doelgroepen.'' De wijkregisseurs gaan hier ook een cruciale rol spelen.

In 2015 vervalt er veel zorg. ,,Daarom willen we de netwerken in de buurt versterken, maar hoe doe je dat? We gaan gesprekken voeren met bewoners in de buurt. Wat hebben ze nodig en wat kunnen ze betekenen? Dan is het onze taak om verbindingen te leggen met organisaties en kerken.''

De afgelopen vier weken bleek dat veel jongeren aan sport doen, maar geen lid zijn van een vereniging. ,,Dus gaat Sportservice vaker buitenactiviteiten op touw zetten.'' Een andere groep vrijwilligers, die actief is met kinderen, kan goed hulp gebruiken. ,,Die kunnen contact maken met De Medewerker.''

Het gaat hierbij niet om een pilot. ,,We kozen duidelijk voor deze nieuwe werkwijze en willen leren waar de valkuilen zitten. Daarna gaan we het uitrollen in de andere wijken en buurten. Samengevat: meer vraaggericht werken'', licht wethouder Breunis van de Weerd toe.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie