Haverkamp krijgt kerk en 90 huizen

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

LUNTEREN - Er komen negentig woningen en een kerkgebouw van de Hersteld Hervormde Gemeente op de hoek van de Klomperweg en de Westzoom. De ontwikkeling van dit gebied de Haverkamp kan begin 2015 van start gaan.

De gemeente Ede en Klomp WestzoomLunteren BV tekenden dinsdag een overeenkomst om het plan te realiseren. ,,Met het oog op de markt hebben we goed gekeken wat wel en wat niet kan. Hierbij was nauw contact met de kerk van belang'', licht wethouder Roel Kremers toe.

Hans Klomp, eigenaar van een bouwbedrijf, kreeg in 2006 reeds de vraagstelling van de kerk om te zoeken naar grond waar een vervangend gebouw van de huidige Bethelkerk aan de Schaepmanstraat zou kunnen verrijzen. Het oog viel op de bewuste zuidwestpunt in Lunteren, grotendeels grond van de familie Groeneveld. Na een periode van wikken en wegen, kan de realisatie beginnen na vaststelling van het bestemmingsplan eind 2014.

In de eerste fase bouwt Klomp het kerkgebouw dat gevestigd wordt op 13.500 vierkante meter aan oppervlakte, inclusief 300 parkeerplaatsen die ook gebruikt kunnen worden voor bezoekers van de begraafplaats. De kerk krijgt 4200 zitplaatsen, terwijl architectenbureauBorn uit Middelharnis het gebouw tekent.

Er komt ook een nieuw oefengebouw voor Kunst Na Arbeid, de muziekvereniging die aan de Dorpsstraat bezig is om de grond en het oude gebouw Euterpe te verkopen. Het nieuwe gebouw moet vrij dicht in de buurt van de Westzoom verrijzen en zal een grote zaal en zes leslokalen krijgen, samen goed voor zo'n 1600 vierkante meter aan oppervlakte.

Aan de Klomperweg komt de ontsluiting van de Haverkamp, met nog een kleine calamiteitenroute aan de noordkant. Cégé Ingenieurs uit Lunteren gaat zich storten op de woningen. Eerst zeven vrijstaande huizen langs de Klomperweg en daarna zijn 23 rij-en hofjeswoningen aan de beurt, gevestigd aan een hofje voor de deur van het kerkgebouw.

De overige zestig rijtjeshuizen volgen in de tweede fase, begin 2016. Het gaat daarbij om twintig startersappartementen, acht seniorenwoningen en rijtjeshuizen.

Klomp kan nog niet zeggen in welke prijsklassen de woningen zullen vallen. ,,Het worden gangbare prijzen. Maar alle huizen hebben een aardige achtertuin. Er zal worden gekeken naar de karakteristieken van het kerkgebouw, want de kaders van de beeldkwaliteitseisen sluiten hierbij aan'', aldus de bouwer.

Foto:

Een schets van het plan, met onderaan de Klomperweg en bovenlangs de Westzoom.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie