Vechten, huilen, lachen en bewonderen tijdens benefiet Movie and More

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

EDE - De vrouwen van Soroptimist Club Ede kregen hun dorpsgenoten opnieuw massaal op de been voor hun jaarlijkse benefietavond Movie and More. Voor een goed doel, om bij te praten en, uiteraard, om een film te zien met een vrouw in de hoofdrol: Kenau.

door Hanneke Bulten

700 bezoekers zagen hoe MonicHendrickx, bekend van onder meer Penoza, in de 16e eeuw het begrip 'kenau' in onze taal introduceerde. Ze hield zich staande in een mannenwereld vol verraad, tijdens de Spaanse Burgeroorlog in Haarlem. Door hard te werken, te vechten maar ook door haar gevoel te volgen. 'Ik hoop dat jullie je vanavond allemaal een kenau voelen', kondigde producer San FuMaltha de film aan. 'En zie dat als een compliment.'

Even daarvoor klonk het bekende lied van RamsesShaffy, Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder, door het volle Expotheater. Dé aftrap van de avond, want volgens JosephieBrefeld, voorzitter van de vrouwenclub, sluit het naadloos aan bij zowel de film als het goede doel waar de opbrengst van Movie and More naar toe gaat. Er is 12.374 euro opgehaald.

Naaimachines

Dit bedrag gaat naar het project Vrouwen met Valeur. In het Edese atelier La Valeur worden duurzame tassen gemaakt door werkloze vrouwen die werkervaring op willen doen. Doel van het project is meer vrouwen een plek in het atelier te geven. Ze bouwen er een netwerk op en kunnen gerichte trainingen volgen. Het geld wordt bijvoorbeeld besteed aan goede naaimachines.

Vrouwenleger

Evenals vrouwen anno 2014 konden de Haarlemse vrouwen in 1572 wel een duwtje in de rug gebruiken. Dat kregen ze van de vrijgevochten weduwe Kenau Simonsdochter Hasselaar. Aanvankelijk houdt Kenau zich liever bezig met haar werk als botenbouwer dan haar hoofd te breken over een opstand tegen de Spaanse bezetting. Dat verandert als haar dochter op de brandstapel beland en ze ontdekt dat een van haar klanten haar met Spaans geld betaalt. De lach verdwijnt van Kenau's gezicht en verschijnt daar pas weer als ze de eerste overwinning boekt met een door haarzelf georganiseerd vrouwenleger.

Aanrecht

De film ontrolt zich in volle vaart. Veel cruciale rollen zijn voor vrouwen weggelegd, een uitzondering in historische films. Opmerkelijk is dat Kenau haar eigen dochter het liefst achter het aanrecht heeft in plaats van vechtend op de stadsmuur. Uiteindelijk moet Haarlem zich gewonnen geven, maar dat doet niets af aan de glans die Kenau geeft aan dit stukje historie. Na tweeënhalf uur spektakel op de stadsmuren kan vrouwelijk Ede bijkomen in de foyer van CineMec.

De Soroptimisten - letterlijk: zusters die het beste nastreven - trakteren nog op een afsluitend hapje en drankje.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie