Gemeenteraadsleden leren goed te luisteren!

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Voor mensen met een verstandelijke beperking staat er veel op het spel bij de komende verkiezingen. Edese politici gingen hierover met hen in gesprek tijdens een grote bijeenkomst in de Raadszaal van het gemeentehuis.

Deze avond was georganiseerd door Onderling Sterk Ede, de belangenvereniging voor en door mensen met een verstandelijke beperking in samenwerking met Zorgbelang Gelderland.

Ruim 100 mensen waren aanwezig. Bijna alle politieke partijen waren ruim vertegenwoordigd.

Vanaf 2015 gaat er veel 'zorg en begeleiding' onder de verantwoordelijkheid vallen van gemeentes.

Er werd op deze avond in 3 groepen gepraat over:

• Wonen en begeleiding: mensen met een verstandelijke beperking vaak moeten verhuizen. Verder vertelden mensen met een verstandelijke beperking dat ze bang zijn dat er straks geen ambulante begeleiding meer is voor hen.

• Dagbesteding en werk: in deze groep werd heel duidelijk dat mensen met een verstandelijke beperking zich veel zorgen maken over hun werk en dagbesteding. Er wordt wel veel informatie hierover verspreid, maar de onduidelijkheid over concrete veranderingen is groot.

• Vrije tijd en regelzaken: hier was de conclusie dat mensen met een verstandelijke beperking vaak veel zelf kunnen en ook kunnen vertellen wat zij willen, maar dat er voor een aantal zaken toch echt (individuele) begeleiding nodig blijft. Met een paar uurtjes per week begeleiding, kunnen mensen vaak goed zelfstandig leven. Ook kwam in deze groep aan bod dat mensen veel belang hebben bij het bestaan van Buurthuizen en ontmoetingsplaatsen. Dit vonden alle politici ook belangrijk.

De meeste politici gaven aan dat ze vooral geleerd hebben om goed te luisteren naar mensen met een verstandelijke beperking. Dat ze daardoor begrepen hebben dat er veel zorgen en angsten zijn over de onduidelijkheid van alle veranderingen. De meeste politieke partijen gaven dan ook aan dat ze hun best gaan doen om zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden aan mensen met een verstandelijke beperking. Ze zeggen allemaal: 'In Ede geven we zorg en begeleiding aan iedereen die dat nodig heeft'. Ze weten nog niet hoe ze dat moeten doen, maar ze willen wel zorgen dat iedereen die het nodig heeft begeleiding krijgt.

Wilt u meer weten over Onderling Sterk Ede? Neem dan contact op met: Bestuurslid Elbert Verhaaf. T: 0318 - 84 14 46. M: 06 - 12 15 12 67 E: e.verhaaf2@upcmail.nl of Coach Onderling Sterk Ede Marjo Sikkers: T: 0318 - 64 16 16 E: msikkers@welstede.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie