In gesprek over het naoorlogse Lunteren

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

LUNTEREN - Molukse en Nederlandse inwoners en ouderen in Lunteren in het bijzonder, gaan 21 maart in AnaUpu met elkaar in gesprek gaan over het naoorlogse Lunteren. Centraal thema zal zijn Gedeeld Verleden, Gedeelde Toekomst.

De gesprekken en ontmoetingen illustreren het collectief geheugen van deze Gelderse gemeente: Hoe hebben de Molukse KNIL-soldaten en hun gezinnen, ondanks de geringe aandacht toen voor hun positie als veteranen, toch hun bestaan in Nederland kunnen opbouwen? En hoe ging de ontvangende samenleving om met de komst van de Molukse nieuwkomers? Wist men over elkaars verleden in de Tweede Wereldoorlog? Hoe ging men met elkaar om? En op welke wijze werd omgegaan met begrippen als vrede en vrijheid?

Deze thema's worden geïllustreerd met historisch foto- en filmmateriaal uit de collectie van de Stichting Moluks Historisch Museum en eventueel van de inwoners van Lunteren. Ook zal een aantal deskundigen foto's en voorwerpen in een historisch kader plaatsen. De inwoners zal aangemoedigd worden zelf foto's en voorwerpen mee te nemen en hierover te vertellen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie