Column 'Redelijk Getikt': Topsport

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Als u Nick Vujicic nog nooit gezien hebt, moet u dat écht eens gaan doen. Tik zijn naam in bij YouTube en je vindt filmpjes van deze zeer inspirerende man zonder armen en benen. Ja, u leest het goed. Hij is zelfs in staat om grappen te maken over zijn 'chicken drumstick' zoals hij het misvormde stukje ledemaat onderaan zijn romp noemt.

Het is opzienbarend hoe Nick zichzelf redt, tot en met de wildwaterglijbaan toe. En...hij weet tussen de oren op een weergaloze manier met zijn handicap om te gaan. Door zijn optimistische verhaal en uitstraling ontroert en motiveert hij vooral jongeren om iets van het leven te maken. En om niet bij de pakken neer te zitten.

Hieraan moest ik denken bij het zien van de Paralympische Spelen. De Edese Anna Jochemsen nam deel aan het skiën. Ze leverde niet de prestaties die ze had gehoopt, maar dit was vooral te wijten aan materiaalpech. Toch petje af voor haar grote sportieve prestaties. Ook al mis je een been, het leven is niet voorbij en je kunt nog steeds veel bereiken. Ik zag zelfs een deelnemer met een dwarsleasie op een zitski van een sneeuwhelling razen.

Zo raakte ik vandaag ook onder de indruk van Edenaren die deelnemen aan De Verbinding. Het gaat hier niet om sport, maar om werklozen die werken aan reïntegratie. Vanuit een schijnbaar uitzichtloze persoonlijke situatie verlenen ze vrijwillig service rond station Ede-Wageningen en werken ze aan overlastpreventie. Ook dit vraagt moed en doorzettingsvermogen. Het is allemaal topsport!

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie