Passieconcertreeks in Edesche Concertzaal

5 april 2014 om 00:00 Activiteiten

Beleef Pasen als Petrus, die bittere tranen weende. Laat hedendaagse muziek het lijdensverhaal dichtbij brengen. Of denk in stilte na over Christus' kruiswoorden die in de muziek indringend doorklinken. Muziek brengt Jezus’ lijden nabij door drie heel verschillende concerten in de Edesche Concertzaal. Kies er eentje naar eigen smaak uit of bezoek ze allemaal!

Petrus' bittere tranen

Diepbedroefd door zijn eigen verraad huilde Petrus bittere tranen na het kraaien van de haan. Hoe moet hij zich gevoeld hebben toen Jezus hem daarna in de ogen keek? Het Collegium Musicum Amsterdam vertolkt de Lagrime di San Pietro van Orlandus Lassus, gecombineerd met een traditionele passie van dezelfde componist. "Het is zijn idee over wat Jezus gevoeld heeft, heel menselijk", vertelt dirigent Anthony Zielhorst. Het mooiste deel vindt hij het laatste 'Zie de mens'. "Dat snijdt door de ziel."

De bittere tranen van Petrus - Collegium Musicum Amsterdam.

Vrijdag 28 maart om 20:00 uur.

De laatste woorden van Christus

"Mijn God, mijn God, waarom hebt gij mij verlaten?" Met muziek van Joseph Haydn zet het Kurios Klarinetkwartet de luisteraars stil. De Oostenrijkse componist componeerde muziek geïnspireerd op de zeven kruiswoorden van Christus. Tussen de zeven delen is ruimte voor stilte en bezinning. Een kunstschilder zet tijdens het concert de muziek om in beeld en creëert live een kunstwerk. Het concert eindigt daverend met de aardbeving, die losbarstte toen Jezus de geest gaf. Klarinettist Peter Koetsveld: “In dit stuk lijkt het of Haydn boven zichzelf uitstijgt. Alsof hij door de kruiswoorden zó gegrepen is. Deze compositie heeft mijn hart gestolen.”

Haydn's zeven kruiswoorden - Kurios Klarinetkwartet

Zaterdag 12 april om 20:00 uur.

De dood van de Zoon

Een eeuwenoud verhaal krijgt een hedendaags geluid in de opvoering De dood van de Zoon. Moderne liedjes krijgen een andere betekenis, door ze in het licht te zetten van het lijden en sterven van Jezus Christus. Nummers van artiesten als Bruce Springsteen en Spinvis omlijsten het lijdensverhaal, dat door één verteller vertolkt wordt. De uitvoering is geïnspireerd door de bekende Matthäus-Passion van Bach, maar dan zonder de achttiende-eeuwse muziek. Een verhaal dat de luisteraar belooft mee te nemen in angst, woede en verraad. Maar ook in geloof, hoop en liefde.

De dood van de Zoon

Donderdag 17 april om 20:15 uur.

Kaarten zijn hier te bestellen: https://ticketjames.com/edesche-concertzaal/passie

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie