Rode Kruis Ede beschikt over een 'Biketeam'

5 april 2014 om 00:00 Ondernemend

EDE - Het Rode Kruis van de afdeling Ede start 15 maart met een eigen Biketeam. De fietsen worden zaterdag 15 maart overgedragen aan de afdeling door het tweewielercentrum aan de Verlengde Maanderweg in Ede. Het team gaat ingezet worden bij de hulpverleningen in de gemeente Ede.

Aan de oprichting van het team ging een lange voorbereidingstijd vooraf. Niet zozeer het kopen van de fietsen en de kleding vergde de nodige tijd maar ook het zoeken van de goede mensen en de opleidingen.

Het Rode Kruis van de afdeling Ede wordt gemiddeld per jaar 65 keer gevraagd voor hulpverlening. Dat varieert van assistentie bij de luchtlanding tot de inzet bij de avondvierdaagse. Vaak gaat het om evenementen die in de natuur worden gehouden, grote oppervlakten en moeilijk begaanbaar terrein.

Ook AED op de fiets

Tot nu toe beschikte de Afdeling Ede over hulpverleningsteam in het Rode Kruis voertuig en hulpverleningsteams te voet. Een Biketeam is een snel inzetbaar hulpverleningsteam. Het team bestaat uit twee gecertificeerde hulpverleners, twee mountainbikes, een complete hulpverleningsuitrusting inclusief AED (Automatische Externe Defibrillator) en verbindingsmiddelen.

Waarom een Biketeam?

Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten van vitaal belang. Deze korte tijdsspanne is dikwijls te kort voordat de hulpdiensten ter plaatse kunnen zijn. Het Rode Kruis wil snel, flexibel en adequaat handelen in levensbedreigende situaties op grote evenementen zoals het stabiliseren van patiënten en het starten van een reanimatie.

,,Bij grote evenementen zoals de Vlegeldag en Oud Lunterse Dag werden veel teams te voet ingezet om een groot gebied te kunnen bereiken. Met dit Biketeam kunnen we met minder hulpverleners een groter gebied bestrijken omdat we sneller ter plaatse kunnen zijn", ligt Theo Buijs namens het Rode Kruis toe.

,,Ook tijdens buiten evenementen zoals wandeltochten en hardloopwedstrijden in de bossen en op de Heide die voor de auto's niet of nauwelijks toegankelijk, kunnen de hulpverleners nu veel makkelijker en sneller ter plaatse zijn.

Wie zitten in het Biketeam?

,,Binnen de groep van gecertificeerde hulpverleners hebben zes vrijwilligers een aanvullende fietstraining gehad. Zij vormen het nieuwe Biketeam. Het Rode Kruis Afdeling Ede is op zoek naar meer bikers. Jonge mensen die met een dynamisch Rode Kruis willen meebewegen met de maatschappij."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie