Ontslag 100 ambtenaren levert vijf miljoen op (update)

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

EDE - Tot het jaar 2018 zullen er 100 fulltime banen verdwijnen bij het gemeentelijk apparaat. Deze bezuiniging op het totaal van 700 ambtenaren, zal de gemeente vijf miljoen euro opleveren.

door Freek Wolff

Deze afslanking gaat geleidelijk. Vanaf 2018 wordt jaarlijks vijf miljoen minder uitgegeven aan bedrijfsvoering dan nu het geval is. De bezuinigingen worden gerealiseerd door werkzaamheden te verbeteren, meer te digitaliseren, medewerkers flexibeler in te zetten en meer samen te werken in de regio. De gemeentelijke organisatie heeft vanaf 2014 vier jaar de tijd om de bezuinigingen te realiseren.

De gemeentelijke organisatie staat de komende jaren voor een dubbele opgave van veranderen en bezuinigen. Enerzijds moet zij inspelen op veranderende verhoudingen tussen gemeente, samenleving, markt èn op nieuwe taken die op haar afkomen, zoals het sociale domein met zorg voor ouderen, jongeren en beperkten. Anderzijds moet zij de komende jaren haar manier van werken nog beter organiseren en verder professionaliseren om financieel gezond te blijven.

Om de bezuinigingen in te vullen, moet de gemeente het aantal banen verminderen. Grotendeels kan dit door natuurlijk verloop; mensen kiezen voor een andere werkgever en een aantal ambtenaren gaat met pensioen de komende jaren.

Wethouder Evert van Milligen: ,,De overheid verschilt in dat opzicht niet van het bedrijfsleven. In hoogtijdagen, als de bomen tot in de hemel groeien, is er meer geld, dan dij je als gemeentelijk apparaat uit. Maar als het slechter gaat, krimp je in. En dat is wat we als gemeente nu doen.''

Gedwongen ontslagen probeert de gemeente zoveel mogelijk te voorkomen. ,,Dat is tot nu toe nog nooit gebeurd'', verklaart de wethouder. Dit doet de gemeente onder meer door medewerkers flexibel in te zetten, oudere medewerkers die dat willen eerder met pensioen te laten gaan en medewerkers te stimuleren en te helpen werk buiten de gemeentelijke organisatie te zoeken. ,,Maar zonder gouden handdrukken'', verzekert technisch directeur Richard Wielinga.

De gemeente heeft geld gereserveerd om medewerkers om te scholen, vaardigheden te trainen en competenties te verbeteren. Op die wijze kunnen medewerkers intern op andere functies instromen of met meer professionele bagage werk buiten de organisatie vinden.

Naast deze vijf miljoen wil de gemeente nog zeven miljoen euro besparen op kerntaken. Hier moet de nieuwe gemeenteraad na de verkiezingen keuzes gaan maken waar minder geld naar toe zal gaan.

Wat betreft de taken die de rijksoverheid vanaf 2015 op het bord legt van gemeenten, heeft Ede een potje van drie miljoen gereserveerd om die overgang soepel te laten verlopen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie