Samen eten is gezelliger dan alleen, vindt ook Jannie Lodder (voorgrond).
Samen eten is gezelliger dan alleen, vindt ook Jannie Lodder (voorgrond). Mathilde van Ravensberg

Nasi en de grote schoonmaak bij seniorenmaaltijd Meet-Inn

10 april 2018 om 11:15 lokaal

EDE ,,Ach joh, samen eten is toch veel gezelliger dan alleen", jubelt de 77-jarige Joke van de Harst in plat Haags. Het is druk in inloopcentrum Meet-Inn in Ede. Het centrum organiseert sinds kort maandelijks een seniorenmaaltijd in de vorm van een warme lunch. Met succes. De door vrijwilligers gekookte 'ouderwetse' nasi werd vrijdag met smaak opgepeuzeld door 22 senioren.

Mathilde van Ravensberg

Een tafeltje met vier dames heeft onder aanvoering van de praatgrage Van de Harst de grootste lol. Verzorgingshuizen organiseren ook wel seniorenmaaltijden maar daar voelen ze zich nog veel te jong voor. ,,Die oude mensen kunnen soms zo zeuren", grinnikt Van de Harst.

GEMOEDELIJK Dit bij Meet-Inn vinden ze gemoedelijker en laagdrempeliger. De vier zijn allen alleenstaand en hebben elkaar getroffen in de flat aan de Kleefsehoek. Zowel Van de Harst als Rina Kist (69) komen van origine uit de randstad maar het bevalt ze prima in het rustige Ede. Kist is blij met de maaltijden bij Meet-Inn. Behalve deze vrijdag eet ze ook wekelijks op dinsdag en donderdag in het inloopcentrum. ,,Ik kook niet zo graag voor mezelf. Het eten smaakt me niet meer als ik dat alleen aan tafel moet opeten."

Andere dagen eet ze iets makkelijks, of ze schuift aan bij haar dochter. Hannie de Wit (79) probeert nog wel dagelijks goed te koken. ,,Gewoon ouderwets: aardappels, groente en een stukje vlees." Toch kost het moeite, vertelt ze, om dat ritme vast te houden, zeker nu haar man kortgeleden is overleden.

GROTE SCHOONMAAK Vrijwilligers van Meet-Inn leggen inmiddels papiertjes op tafel met vragen die de nostalgie op gang brengen. Hoe was de grote schoonmaak vroeger? Jannie Lodder (73) hoeft maar even na te denken en de herinneringen komen los. ,,Alles werd op de gang gezet. De kamer werd gedweild, de gordijnen werden afgehaald, alles werd gelucht, geklopt en de meubels in boenwas gezet."

Samen eten is een van de redenen om aan te haken bij de seniorenmaaltijden. De vier dames komen niet omdat ze eenzaam zijn, wat een vaak genoemd probleem is bij ouderen. ,,Nee hoor, eenzaamheid, daar hebben wij geen last van", zegt Van de Harst. ,,Dat ligt toch wel vaak aan jezelf", vindt ze. ,,Er zijn genoeg leuke activiteiten en daar moet je gewoon bij aanklampen."

IEDEREEN WELKOM 'Aanpakken van de eenzaamheid' is ook niet het hoofddoel van de seniorenmaaltijden, zegt Martijn Gort, bestuurslid van Meet-Inn. ,,We mikken wel op ouderen die alleen zijn, maar hebben niet de pretentie om 'de eenzaamheid op te lossen'. Ons inloopcentrum is niet hulpverlenend. Mensen moeten niet het gevoel krijgen dat ze van alles moeten. We willen mensen juist niet in hokjes duwen. Iedereen is hier welkom, ook als je prima in je vel zit."

Meet-Inn werkt met zo'n honderd vrijwilligers. Het centrum is interkerkelijk en is mogelijk door bijdragen van kerken, bedrijven en particulieren en subsidies. Drie keer per week is er een 'gewone' maaltijd, er zijn inloopmiddagen, spelavonden, taalgroepen en repair cafés. De volgende seniorenmaaltijd staat gepland op 4 mei.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie