De studenten Zorg en Welzijn werden in China met open armen verwelkomd.
De studenten Zorg en Welzijn werden in China met open armen verwelkomd. Emmy de Koning

Studenten Dulon College naar China

12 april 2018 om 06:21 lokaal

EDE In samenwerking met ROC Mondriaan uit Den Haag is het Edese Dulon College bezig met een groot avontuur; verschillende afdelingen gaan naar allerlei verschillende landen op uitwisseling. Zo is een aantal studenten Zorg en Welzijn net terug uit China.

Fleur Bubbert

Meer dan een jaar geleden zijn de voorbereidingen voor het buitenlandavontuur begonnen. Afgevaardigden van de Nederlandse scholen reisden af naar het buitenland, en op hun beurt kwamen ook docenten deze kant op. Contacten zijn gelegd, afspraken gemaakt. Met succes: ,,Dit jaar zijn er voor het eerst studenten mee geweest", vertelt docent Zorg Luuk Preijde trots.

NIEUW PERSPECTIEF Voor Zorg en Welzijn werd het een bijzondere uitwisseling. In China leerden de leerlingen hun perspectief op hun eigen vakgebied te verbreden. Waar in Nederland de zorg volledig wetenschappelijk is, beoefenen ze in China daarnaast nog allerlei traditionele geneeswijzen. Van acupunctuur en cupping tot geneeskrachtige kruiden, er was genoeg te leren voor de Hollandse studenten.

Docent Emmy de Koning van Welzijn zag de leerlingen een flinke persoonlijke groei doormaken. ,,Ze leren niet alleen inhoudelijk over zorg en welzijn in China, maar worden ook meer bewust van hun referentiekader." De Koning liet de studenten bijvoorbeeld worstelen met de vraag of zorg belangrijker is dan welzijn. Waar in Nederland die laatste heel belangrijk is, denk aan ouderenzorg en psychiatrie, staan in China genezing en gezondheid juist voorop. ,,De docenten die vorig jaar vanuit China langskwamen keken hun ogen uit op een zorgboerderij, dat kennen ze daar helemaal niet", lacht De Koning.

CULTUUR Doordat de docenten en studenten in China gelukkig goed Engels spraken, verliep de samenwerking vrijwel vlekkeloos. ,,Het ging echt wonderbaarlijk goed", zegt Luuk Preijde, nog steeds verbaasd. ,,De cultuurverschillen waren wel even wennen."

Preijde vertelt enthousiast een anekdote over de dag dat ze met de groep een bijeenkomst over psychiatrie bijwoonden. ,,We kwamen wat later de zaal in, en toen bleken er te weinig stoelen", legt hij uit. ,,Toen stonden meerdere oudere Chinezen op voor onze jonge studenten. Zij weigerden te gaan zitten uit respect, waardoor er een hele discussie ontstond over wie er eigenlijk moest zitten en wie moest staan."

MOE MAAR VOLDAAN Tien dagen lang werden de Nederlanders heen en weer gesleept door de Chinese organisatie. Dat was heel leerzaam, maar er miste volgens Emmy de Koning wel iets: persoonlijk contact. ,,Het zou mooi zijn geweest als de studenten meer ervaringen konden uitwisselen, bijvoorbeeld over stage lopen. Dat verschilt nogal per land."

Ondanks de vermoeiende dagen, blikt het Dulon College terug op een hele gezellige en leerzame tijd. ,,We hebben echt genoten", benadrukt De Koning. Maar het avontuur is nog niet helemaal voorbij, want dit najaar komen de Chinese studenten hier cultuur snuiven. En daar kijken docenten en studenten nu naar al uit. De boerenkool staat alvast klaar.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie