Afbeelding
Eip Janssen

Hoofdmacht De Cirkel haalt uit in slotronde OSBO

11 april 2018 om 14:09 Sport/sport

EDE De Cirkel 1 heeft de OSBO-competitie besloten met een forse 6.5-1.5 zege op de collega's van ESV 2.

Een wedstrijd weliswaar om des keizers baard, omdat beide teams het tweedeklasserschap al hadden verlengd.

Maar wel een duel waar het onderlinge prestige tussen de twee Edese schaakclubs op het spel stond.

 En pikant genoeg ook nog drie wedstrijden opleverde waarbij spelers waren betrokken die zowel bij De Cirkel als ESV schaken. 

Ook in de interne competitie werd gespeeld. Met opvallend genoeg veel (zeven) afzeggingen in de top vijftien.

Weliswaar met plausibele redenen maar jammer voor het competitieverloop.

,,Nu stond slechts een top tien duel op het programma (Krouwel - Slijper, red). Maar goed er komen nog zeven ronden dus de toppers zullen aan de bak moeten. Het beïnvloedt overigens wel het competitieverloop dat sterke spelers nogal vaak verstek laten gaan", werd opgemerkt.  

Wedstrijdleider Janssen is zich daarvan bewust.

,,Maar welk systeem je ook speelt. Het levert kritiek op. Uiteindelijk bepalen de schakers zelf of ze wel of niet spelen. Het enige wat ik naast het beschikbare competitieprogramma doe, is kijken met gezond verstand dat spelers ongeveer dezelfde zware tegenstand krijgen. Maar nogmaals het is arbitrair, Dat besef ik terdege."

In een goed half uur was de enige schakende dame in het Cirkel gezelschap klaar. Rigst Wegen foto 2 links glom van oor tot oor na haar zege op Mohammad Badenjki.

,,Hij kwam matig uit de opening. Na zijn rokade wilde Mohammad een paard wegjagen. Dat had ik voorzien. Binnen dertien (!) zetten was het klaar."

Ook Dick Wenning had zich terdege voorbereid op de strijd tegen Mark Bakker. De voetballende (DOVO) schaker was niet onder de indruk. ,,Ik heb een paar uur vrij genomen. De partij voorbereid. Maar het werd niet wat ik ervan verwachtte", verzuchte Wenning.  

In de overgang van middenspel naar eindspel leek bakker te moeten bezwijken. Maar met een aantal schaakjes wist hij zijn problemen aardig op te lossen. ,,Eerst werd gedacht aan eeuwig schaak. Maar ik zag kansen en sloeg een remise bod af", sipte Wenning. De jeugdleider kreeg daarna het deksel op de neus, en ging mat. ,,Je leidt de jeugdspelers op. Daarna passen zij de trucjes die ze leerde toe. Het moest verboden worden", grapte Dick Wenning.

Mark Bakker zag het van afstand aan. Genoot in stilte, koesterde de winst en liet zien dat de jeugdafdeling van De Cirkel prima werk heeft afgeleverd.     

WINST Ook prima werk leverde Thomas Slijper foto 4 links af in de topper tegen Robert Krouwel. De winst van Slijper betekende dat hij voor het eerst dit seizoen de top zes behaalde.

,,Het was een gelijk opgaande partij waarin zwart (Slijper) het loperpaar behield. Krouwel daarentegen kreeg ruimte in het centrum", keken beide spelers terug.

Na wat afruilen kreeg Slijper het initiatief. Pionwinst was na een meeslepend gevecht genoeg voor de winst.

Tim Evendijk, die vrijdagavond zijn OSBO-debuut in het tweede maakt, leverde een prima prestatie tegen de sterke Alfred Gaasbeek. ,,Ik wist Alfred met een geïsoleerde pion op te schepen. Die speelde achteraf een grote rol", glunderde de jonge Evendijk.

Gaasbeek verhoogde de druk op de witte stelling maar kwam van de koude kermis thuis.

,,Ik wist zijn loper in te sluiten, won de eerder geïsoleerde pion en daarna de partij", besloot Tim Evendijk zijn terugblik.

Ben Zee foto 1 rechts, maandagavond in de OSBO-wedstrijd na door de klok te zijn gegaan, nog pechvogel, versloeg Fedde Kingma. In de opening kreeg Ben Zee enig voordeel vooral door een sterk centrum.

,,Kingma speelde mijns inziens te defensief. Maar nadat hij mijn sterke paard afruilde, was de stand in evenwicht", had Zee genoteerd. Kingma dacht nog een stuk te ruilen maar zag Ben Zee daar niet op ingaan. Hij plaatste een stukoffer, dat achteraf wellicht kansen aan Fedde Kingma had geboden. 

,,Hij ging er niet op in. Er ontstond een situatie met ongelijke lopers waarbij ik de remisemarge kon ontlopen", blikte Zee terug. Ben Zee zette een onstuitbare koningsaanval op en won.

EXTERN De Cirkel 1 sloot seizoen af met mooi en afgetekende zege tegen plaatsgenoot ESV. In de tweede klasse B eindigde De Cirkel uiteindelijk op een mooie vierde plaats.

Het zag er al snel goed uit op een aantal borden. De eerste die dat bewees was superinvaller Robert Krouwel. Hij verving de zieke Henry van den Brink.

Tegen Peter Dullaart kreeg hij met zwart al snel aanvallend spel. De beste stuurlui stonden ditmaal niet aan wal, want terwijl menigeen dacht dat Krouwel naar een remise-eindspel afwikkelde, had de Cirkelaar het goed doorgerekend. De Barnevelder liet het eerste winstpunt laten noteren. Met 2,5 punten uit 3 invalbeurten kan Robert Krouwel op een geslaagd OSBO-seizoen terugkijken.

Anne Postma, geïnspireerd door de snelle voorsprong, zette de lijn voort met winst op Jos van Raan.

De laagste drie borden hadden net zo goed een avondje interne competitie van De Cirkel kunnen zijn.

 Ben Zee, Herman van den Akker en Albert Bootsman kwamen uit tegen de dubbelleden Alfred Gaasbeek, Sebo Nienhuis en de inderhaast opgeroepen vervanger Jan Hartsuiker.

Bootsman had in een gecompliceerde stelling goed gerekend. Na een ingewikkeld afruilcircus kwam hij in een gewonnen eindspel terecht, waarna Hartsuiker opgaf en de 3-0 kon worden genoteerd. Overigens werd de partij 24-uur later in de interne competitie met verwisselde kleuren weer gespeeld. Het spel was anders de uitslag niet: winst Albert Bootsman.

Regerend clubkampioen Dominic van Dijk stelde vervolgens de remise (mogelijk 4-4) veilig met een mooie winst op Hans Thuyls.

Omdat de situatie op de andere borden, wegens tijdnood voor alle Cirkelaars, zorgwekkend begon te worden, stond Herman van den Akker op het punt om in een betere stelling een remiseaanbod te doen.

Tot hij hoorde dat Johan de Lange door Hein Bouwmeester gefeliciteerd werd. Met 2 lopers en een pion meer tegen een toren, was spelend tegen Sebo Nienhuis, alleen de klok nog een gevaarlijke tegenstander.

Met een 5-0 voorsprong konden de overige drie Cirkelaars dus vrijuit op winst spelen.

Dat lukte als eerste Harold Boom, die voor de gelegenheid aan het eerste bord speelde. Hij versloeg zeer verdienstelijk oud Cirkelaar Bart Koeweiden.

Ben Zee wilde zijn pluspion koste wat kost omzetten in winst. Opponent Alfred Gaasbeek, die de seconden van Zee keer op keer zag wegtikken, bood een aantal keren remise aan. Zee koos voor de dood of de gladiolen. Helaas voor hem, maar gelukkig voor de eer van de Edese zustervereniging, werd de vlag voor Ben Zee gestreken en was het eerste verliespunt een feit (6-1).

De laatste partij, die tussen Herman van den Akker en Sebo Nienhuis, was in een gewonnen eindspel voor de Cirkelaar beland.

De teamcaptain van De Cirkel had als persoonlijk doel om in zijn dramatisch verlopen OSBO-seizoen toch in ieder geval de nul van het scorebord te krijgen. Maar net zoals in vrijwel alle voorgaande partijen greep hij in gewonnen positie mis en verloor een stuk. Het remiseaanbod van de zeer sportieve Nienhuis werd door de Cirkelaar, als ware het een overwinning, aanvaard.

Met een einduitslag van 6,5 -1,5 en een plaats in de bovenste helft van de ranglijst mag de hoofdmacht van de Cirkel terugkijken op een geslaagd seizoen, waarin de doelstelling, handhaving in de tweede klasse, ruimschoots werd gehaald.

OVERIGE UITSLAGEN: Dominic van Dijk - Jim Pronk remise, Bert Duijker - Anton Spronk 0-1, Johan de Lange - Tom Pronk remise,  Hans de Groot - Egbert Aalbers remise, Tom Smit - Sebo Nienhuis remise, Hans van de Weteringh - Janwillem Kinkel 0-1, Eip Janssen - Louis van der Vos 0-1, Jelle Bottema - Kees van der Dussen remise, Wim Bomhof - Leo Lukasse remise, Gijsbert Nagel - Ruben de Vries 0-1, Freek Daniëls - Jasper de Rijk 1--0.          

Stand na ronde 29:

1. (1). Tom Pronk 1307,00

2. (2). Dominic van Dijk 1251,50

3. (4). Frank van Wijngaarden 1173,00

4. (3). Robert Krouwel 1159,00

5. (5). Harold Boom 1116,67

6. (7). Thomas Slijper1081,50

7. (6). Peter van der Wijngaart 1078,17

8. (8). Henry van den Brink 1015,67

9. (9). Herman van den Akker 946,17

10. (10). Anne Postma 923,50

(Tussen haakjes stand vorige week)

MAANDAGMIDDAGGROEP De maandagmiddag schakers of te wel de vijftig plus schakers speelden alweer de veertiende ronde in de voorjaarscompetitie.

En symbolisch ook veertien schakers aanwezig, die de stukken ervan af speelden. Misschien op leeftijd maar ze lieten zien nog jong van geest te zijn.

Koploper Herman van Scherrenburg verstevigde zijn koppositie door zelf te winnen van Louis van der Vos. Zijn belagers Erik Wels en Ben Verduyn beten in het stof.

Herman van Scherrenburg won eenvoudig van Louis van der Vos. De laatste verspeelde in het eindspel een volle toren. Na wat gerommel in de marge staakte hij de ongelijke strijd.

Ben Verduyn foto 5 links moest winnen om in het spoor van de koploper te blijven. Zijn tegenstander Kees van der Dussen had hier geen boodschap aan. Na een hoopvol begin voor Verduyn volgde een dramatisch vervolg. Binnen het uur was hij compleet van het bord gespeeld en konden de stukken worden opgeborgen.

Ook op de nummer drie Erik Wels lag de druk dat er minimaal remise moest worden behaald. Rob Broek had hier zo zijn eigen ideeën over. Wels vergaloppeerde zich in het middenspel en verloor een loper. Hij probeerde van alles om dit verlies goed te maken. Broek speelde de partij vakkundig en geduldig uit. De volle buit was binnen.

Een zeer degelijk spelende Fred Post speelde vandaag tegen Hein den Hollande. Post kon het zich zelfs veroorloven om zijn tegenstander op een foute zet te wijzen. Die mocht gecorrigeerd worden. Maar de uitslag, winst voor Post niet.

Eip Janssen heeft altijd moeite met Joop de Feijter. Dat was deze speelronde niet anders. Janssen won in het middenspel de kwaliteit en later een toren. De Feijter haalde werkelijk alles uit de kast, toverde mooie zetten op het bord. Eip Janssen wist steeds een goed antwoord hierop te vinden. De winst hoewel felbevochten, was welkom.

OVERIGE UITSLAGEN Klaas van der Wal - Jan van Dalen ½-½ en Anneke Liefkens - Fons de Kort 1-0.

De top vijf na veertien speelronden:

1. (1) Herman van Scherrenburg 301,17

2. (2) Kees van der Dussen 256,50

3. (2) Ben Verduyn 248,00

4. (3) Erik Wels 232,00

5. (5) Jelle Bottema 231,50

(Tussen haakjes positie vorige week)

Ook deelnemen aan schaken? Dat kan want elke aanwezige schaker kan bij De Cirkel spelen.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Open Hof, Hofman 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen (tel. 06 0649816013; e-mail e.janssen1@chello.nl of wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com) of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318)617912 of dinsdag in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep begint om 13.30 uur behoudens de eerste maandag van de maand. Dan wordt op dinsdagmiddag gespeeld. Wie zich tijdig meldt in de Open Hof kan spelen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie