Afbeelding
Gerrit Staal

Edese stichting in actie voor ziekenhuis Tanzania

12 april 2018 om 20:54 lokaal

EDE Chirurg en tropenarts Erik Staal uit Ede gaat twee keer per jaar met een medisch team naar Sengerema Hospital in Tanzania om daar belangeloos operaties te verrichten. Dat doet hij vanuit Stichting Simba, die in Ede is gevestigd. Deze stichting maakt kans op een geldprijs van 24.000 of 48.000 euro, georganiseerd door voor.nl.

Jaarlijks geeft VOOR tien procent van haar volledige omzet aan een project waar de wereld mooier van wordt. ,,VOORbeelden van lef, van positief denken en van gewoon doen. Een VOORbeeld van iets extra's betekenen. Een VOORbeeld van hoe je mensen, dichtbij óf aan de andere kant van de wereld, kunt helpen'', staat te lezen op de website.

ZIEKENHUIS Sengerema Hospital is een missieziekenhuis in Noord Tanzania, door Nederlandse missionarissen gesticht in 1959. Het ziekenhuis telt 317 bedden en vervult een belangrijke regionale functie voor de armste groepen van de bevolking. Twee keer per jaar bezoekt hiervoor een team van Nederlandse chirurgen en ondersteunend personeel het ziekenhuis om specialistische operaties uit te voeren. Goede medische apparatuur is onontbeerlijk bij het goed en adequaat kunnen uitvoeren alle operaties.

DOEL Tanzania kent veel mensen met lichamelijke afwijking als gevolg van slechte leefomstandigheden. Vergroeiingen als X- en O-benen, klompvoeten komen veelvuldig voor. Zonder operaties zijn deze mensen veroordeeld tot een leven aan de rand van de maatschappij. De operaties die in het Sengerema Hospitaal kunnen worden verricht zijn dus levensveranderend.

APPARATUUR ,,Het ontbreekt daar echter aan goede medische apparatuur en dat is waar de Stichting zich met name mee bezig houdt'', zegt Staal. ,,De C-boog is het meest urgent, dus dit zou bij het winnen de prijs de prioriteit hebben. De beschikbaarheid van een Röntgenapparaat op de operatiekamer, die gebruikt kan worden voor het doorlichten tijdens operaties, stelt Sengerema in staat hun groeiende groep patiënten met botbreuken veel adequater te behandelen en beter zorg te leveren. Nu is de praktijk, dat veel patiënten met complexe botbreuken weliswaar verwezen worden.''

Stemmen kan nog tot 17 april.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie