Afbeelding
Ted Walker

Politie schrijft 49 bekeuringen uit tijdens grote controle

14 april 2018 om 13:30 lokaal

EDE Tijdens een groot opgezette verkeerscontrole op het burgemeester Van Dijkeplein in Ede heeft de politie vrijdagavond 49 keer proces-verbaal opgemaakt. 1 voertuig werd voor onderzoek in beslag genomen. Er werden twee personen aangehouden die mogelijk reden onder invloed van drugs. Een beginnend bestuurder werd betrapt op het rijden onder invloed. De belastingdienst deed 'goede zaken' tijdens de controle. Er werd 26 duizend euro aan belastingschuld binnen gebracht. Daarnaast werden er nog negen auto's in beslag genomen. Vier auto's met een buitenlands kenteken werden geregistreerd. De bestuurders waren geen buitenlanders. Onderzocht wordt of de eigenaren van de voertuigen (voldoende) belasting betalen en hebben betaald.

De controle startte rond 17.30 uur onder belangstelling van burgemeester Verhulst. In totaal werden er tot het einde van de controle, rond 23.30 uur, 310 personenauto's, 8 taxi's, 16 bromfietsen en 12 snorfietsen gecontroleerd. 7 opvallende motoren, 2 opvallende politie auto's en een on-opvallende motor brachten de auto's naar de controleplaats. Een deel daarvan werd meegenomen omdat de een auto met automatische nummerplaatherkenning (ANPR) een seintje gaf dat de eigenaar van het voertuig een belastingschuld had. Deze onopvallende auto stond op de Raadhuisstraat in Ede.

Een beginnend bestuurder blies 240 UgL, of microgram alcohol per liter uitgeademde lucht, waar 90 UgL is toegestaan. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De eigenaar van een zogenoemde MM-BS-Z1, een motorvoertuig met beperkte snelheid, is zijn voertuig voorlopig kwijt. Een dergelijk voertuig is bedoeld om over korte afstanden goederen te vervoeren. De constructiesnelheid, de snelheid waarvoor het voertuig gebouwd is en waaraan de veiligheidseisen voldoen, is 25 kilometer per uur. De snelheid van het in beslag genomen voertuig is een van de redenen waarom de politie een nader onderzoek naar de (technische) staat wil doen. Een meting met een laser van de MM-BS-Z1 leverde een snelheid van 69 kilometer per uur op.

Van de negen auto's die de belastingdienst in beslag nam zijn er vijf direct afgevoerd. De eigenaren van vier voertuigen krijgen nog een afgesproken periode de tijd om hun schuld te voldoen. De ANPR auto van de belastingdienst controleerde 1460 voorbij rijdende voertuigen. Achttien voertuigen werden na deze controle naar het Van Dijkeplein geloodst.

BROMFIETS Op de rollerbank was de hoogst gemeten snelheid 81 kilometer per uur. Dit betrof een bromfiets met een constructiesnelheid van 40 kilometer per uur. Van de 28 gecontroleerde brom- en snorfietsen kregen er 12 de status 'Wacht Op Keuren' (WOK). Dit houdt in dat geconstateerd is dat er veranderingen zijn aangebracht in de constructie. De eigenaar van het voertuig krijgt de gelegenheid de tweewieler weer in originele staat te herstellen, waarna hij of zij het voertuig opnieuw moet laten keuren bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zo lang het voertuig niet opnieuw goedgekeurd is mag er niet worden gereden met het betreffende voertuig. Deze eigenaren verlieten het terrein dan ook lopend met hun voertuig aan de hand.

DRUGS Twee personen liepen tegen de lamp toen agenten het vermoeden hadden dat zij onder invloed van drugs waren. Een drugstest, waarbij middels een soort wattenstaafje wangslijm wordt afgenomen, bevestigde dit vermoeden. Beide personen werden aangehouden. Een arts heeft bloed van hen afgenomen waaruit moet blijken of de twee daadwerkelijk onder invloed van drugs waren terwijl zij een motorvoertuig bestuurden.

Overige overtredingen die zijn geconstateerd waren onder andere een gat in een voorband van een auto, een taxi zonder lichtbak op het dak, bij zes auto's werd geconstateerd dat het profiel van de banden onvoldoende was en in vier gevallen droeg een inzittende geen veiligheidsgordel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie