Afbeelding
Foto door form PxHere

Zomervakantie 2021 wordt gekkenhuis!

17 december 2020 om 08:13 Partnercontent

Denk jij al na over je vakantie 2021? Nu de eerste vaccins op komst zijn, lijkt zeker de tweede helft van volgend jaar weer volop mogelijkheden te bieden. Volgens experts uit de reiswereld wordt de zomervakantie ‘een gekkenhuis’ voor de reisbranche.

Ook voor de reisbranche is 2020 een dramatisch jaar geweest. Met uitzondering van enkele Europese bestemmingen in de zomer, staat sinds maart het merendeel van de wereld op Code Oranje. Verre reizen zaten er sowieso niet in. Als onderdeel van de nieuwe lockdown staan momenteel álle landen op Code Oranje en zijn vakantiereizen tot half maart verboden. Een nieuwe klap voor de getroffen reisbranche. Maar: er is licht aan het einde van de tunnel. “Nederland verwacht het eerste halfjaar van 2021 bijna 22 miljoen doses vaccins. Daarmee kun je 11 miljoen Nederlanders vaccinneren. Tel daarbij op circa 2 miljoen Nederlanders die het virus al gehad hebben (schatting RIVM, red.) en je hebt vóór de zomer groepsimmuniteit van 75%”, aldus een hoopvolle Johannes Keuning, eigenaar van reisplatform 27vakantiedagen.nl. “Mensen zijn het thuiszitten zó ontzettend zat. Zodra het weer mag én kan, zonder al teveel beperkte maatregelen, verwacht ik een ware exodus van Nederlanders naar de buitenlandse zon. Vooral zomervakantie 2021 en de herfstvakantie worden een gekkenhuis!”

Zat om thuis te zitten

Corendon-directeur Steven van der Heijden ziet nú al een eerste opleving van boekingen voor de zomervakantie 2021. Diverse reisorganisaties hebben hun zomeraanbod voor 2021 al vroeg online gezet en boekbaar gemaakt. „Dat helpt ook mee. Men wil toch graag zijn favoriete hotel zekerstellen, virus of niet. We verwachten in de eerste helft van komend jaar ook veel lastminuteboekingen. Iedereen is het zat om thuis te zitten”, aldus Van der Heijden tegenover De Telegraaf. Voorman Frank Oostdam van brancheclub ANVR benadrukt in diezelfde krant dat de belangstelling voor strand en cultuur over de grens onverminderd groot is. Maar, benadrukt hij: “Het is niet realistisch om te veronderstellen dat we de coronaklap in 2021 al helemaal te boven komen. Dat heeft waarschijnlijk wat meer tijd nodig.”

Vakanties gemiddeld duurder

Marktleider TUI schat in dat vakanties komende zomer door verschillende omstandigheden, zoals vraag versus aanbod, zo’n 14% duurder zullen zijn dan de afgelopen jaren.  Ook betalen Nederlandse toeristen vanaf 1 januari een bijdrage van 5 euro per boeking aan het garantiefonds van de SGR. Dit voucherfonds, gesteund door de overheid, zorgt ervoor dat reisorganisaties niet failliet gaan indien ze uitgegeven vouchers niet kunnen ‘uitbetalen’ in 2021. Hoe dan ook: komend jaar wordt een jaar van hoop en verbetering voor de reisbranche, verwacht reisondernemer Johannes Keuning. “Slechter dan 2020 kán niet, en zelfs toen konden we in de zomervakantie nog weg. Ik heb er vertrouwen in dat we vanaf de zomer weer grotendeels terug naar het oude normaal kunnen. En daar horen vakanties in het buitenland bij, zeker voor de Nederlander!”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie