De Heidebloemplas
De Heidebloemplas Henny Jansen

Meer zekerheid voor pachters landbouwenclave De Ginkel

18 december 2020 om 14:00 Natuur en milieu

EDE  Voor de landbouwenclave De Ginkel gaat de gemeente Ede aansturen op pachtovereenkomsten met een langere termijn en met kwaliteitseisen. Een motie van deze strekking van de ChristenUnie en vijf andere partijen werd door de gemeenteraad in de laatste raadsvergadering van het jaar unaniem aangenomen. Het college ondersteunt de wens van de raad.

De Ginkel is in meerdere opzichten een unieke landbouwenclave, het gebied heeft qua natuurwaarden veel te bieden. Maar er zijn ook bedreigingen, zoals een toenemend aantal recreanten. De gebiedsvisie, waarover de raad oordeelde, komt ,,het beste tot zijn recht bij een pachtbeleid dat aansluit bij de samenhang tussen pachtuitgifte en natuurdoelen.” Wanneer pachters langdurige zekerheid krijgen over de grond worden zij beter in staat gesteld om te investeren in maatregelen gericht op duurzaam landgebruik, gericht op bodemleven, biodiversiteit en meer opbrengst van gewassen. Dat is de achterliggende gedachte.

Pachters met kennis van en binding met het gebied kunnen in een gezamenlijke aanpak bijdragen aan de voor De Ginkel gestelde doelen en ambities, stelt de raad. ,,Deze gebiedskennis en -binding kan een belangrijke factor zijn in het instandhouden en versterken van diverse recreatieve, landschappelijke en ecologische kwaliteiten in het gebied.”

KWETSBAAR De Ginkel is een uniek gebied. Daar zijn alle betrokkenen het wel over eens. Nationaal en internationaal bekend van de operatie Market Garden. ,,Een prachtig heidegebied en landbouwenclave, omgeven door uitgestrekte bossen.” Maar het is ook een gebied waar natuur en ecologie kwetsbaar zijn. Gezocht wordt naar een balans tussen natuur, recreatie en landbouw. ,,De oude pleisterplaats Zuid Ginkel wordt dé centrale entree voor het gebied. Bezoekers vinden van daaruit eenvoudig hun weg door het gebied. Op andere plaatsen wordt het rustiger, zodat de natuur kan herstellen.” Het nu geaccepteerde plan draagt volgens wethouder Jan Pieter van der Schans bij aan behoud en versterken van de natuur, cultuurhistorie, archeologie en landschap. ,,Het is onze leidraad voor de komende jaren om De Ginkel te beschermen en ervan te genieten.”

HEIDE Er is sprake van een groeiend aantal recreanten en toeristen, Ede bouwt nieuwe woningen tegen De Ginkel aan, militairen gebruiken het intensief als oefenterrein en de provinciale weg N224 doorkruist het gebied. Vastgesteld wordt dat specifiek voor de oude Veluwse landbouwenclave De Ginkel het samenspel staat tussen natuur en agrarisch grondgebruik. In 1902 kocht de rijksoverheid De Ginkelse Heide van de Buurt Ede-Veldhuizen. Rijksvastgoed beheert het gebied voor defensie. Daardoor is niet, zoals elders, het geheel veranderd in een efficiënt grootschalig landbouwproductiegebied. ,,Belangrijkste landschappelijke kwaliteit van De Ginkel is natuurlijk de heide. De aaneengesloten heideterreinen van de Edese en Ginkelse Heide worden beheerd als natuurgebied, maken deel uit van het Natura 2000 netwerk en zijn van grote betekenis voor de biodiversiteit.”

GENOEG TE DOEN Aan de slag met de plannen, zegt de wethouder. Dat is nodig want het gaat slecht met de natuur- en erfgoedwaarden, de bijzondere erfgoedlocaties zijn moeilijk te vinden, het verrommelt op De Ginkel, er is overlast en de schaapskooi heeft te weinig capaciteit om te kunnen voorzien in de natuurbeheerstaak, er is een toenemende parkeerdruk en er is geen plek voor paardentrailers, om eens wat te noemen.    

Door Gerard van Wijk

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie