Afbeelding
Pexels

Zo kom je van die nare voetengeur af

23 december 2020 om 08:23 Partnercontent

Het is natuurlijk heel vervelend om last te hebben van een nare voetengeur. Zowel voor jezelf als voor de anderen om je heen. Gelukkig is er meer dan genoeg tegen te doen. We vertellen je wat je moet weten. 

Waar komt die nare voetengeur vandaan?

Meestal komt een nare voetengeur door zweetvoeten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft zweet zelf geen geur. Pas als zweet in contact komt met bacteriën ontstaat die typische nare lucht. Omdat zweet niet kan ontsnappen uit schoenen en sokken, komen er doorgaans veel bacteriën op af. Mensen die niet veel zweten hebben dan ook veel minder snel last van voeten die stinken. Je hoeft je echter niet bij voeten met een vervelende geur neer te leggen, want zijn er genoeg oplossingen voorhanden. Zó kom je van zweetvoeten af.

Was je voeten regelmatig

Soms liggen oplossingen voor de hand. Het regelmatig wassen van je voeten kan écht enorm helpen bij zweetvoeten. Water is in veel gevallen al voldoende, maar je kunt eventueel ook een milde zeep gebruiken. Was je voeten in ieder geval ’s ochtends en droog ze daarna goed af, ook tussen je tenen. Dat is namelijk een plek waar bacteriën maar al te graag op af komen. Pas als je voeten helemaal droog zijn, doe je je schoenen aan. Heb je het idee dat de nare voetengeur er niet minder van wordt? Was ze dan nog een keer in de avond en blijf dit dagelijks herhalen. Als je merkt dat je voeten droog worden van het wassen, kun je ze daarna insmeren met een voedende crème. Neem daarnaast af en toe een voetenbad met water en een bacteriedodend middel. Dit is niet alleen goed tegen zweetvoeten, maar kan daarnaast de nodige ontspanning bieden. Een paar zakjes zwarte thee in het badje laten intrekken schijnt ook te helpen.

Wat voor schoenen en sokken draag je?

Wat voor schoenen en sokken je draagt, kan het verschil maken. Je schoenen moeten allereerst goed ademen. Met leren schoenen zit je in principe altijd goed. Leer is namelijk een stof die zweet doorlaat. Katoenen of wollen sokken zijn de beste keuze, omdat deze materialen vocht eenvoudig kunnen opnemen. Synthetische materialen moet je juist vermijden. Wellicht ten overvloede, maar het is belangrijk dat je elke dag schone sokken aandoet. Op dagen waarop je gaat sporten is het zelfs goed om daarna nogmaals schone sokken aan te doen. Eventueel kun je ook speciale inlegzooltjes gebruiken.

Het beste is om schoenen niet elke dag te dragen, zodat ze mogelijkheid hebben om goed te drogen. Geef ze minstens 24 uur rust en laat ze goed luchten. Zijn de temperaturen buiten aangenaam? Draag dan geen dichte schoenen. Kies zoveel mogelijk voor open schoenen als sandalen en slippers en loop thuishet liefst op blote voeten. Zo geef je je voeten de mogelijkheid om te ademen.

Verwijder eelt regelmatig (of laat het doen)

Bacteriën zoeken eelt maar al te graag op, wat tot een vervelende geur kan leiden. Zorg dus dat je eventueel eelt op je voeten regelmatig verwijdert. Scrubben kan helpen als je last hebt van een beetje eelt. Gaat het om meer eelt, dan moet je een speciale eeltverwijderaar gebruiken. Nog beter: breng af en toe een bezoekje aan de pedicure. Hij of zij kan niet alleen het eelt deskundig verwijderen, de rest van je voeten worden ook uitstekend verzorgd en het is daarnaast ook nog ontspannend. Om in het vervolg eelt te voorkomen, kun je een speciale eeltcrème gebruiken. Je moet echter wel trouw blijven smeren, anders heeft het geen zin.

Let op wat je eet en drinkt 

Wist je dat zelfs eten en drinken kan invloed kan hebben op zweetvoeten? Zo kan je van kruidig eten en alcohol veel meer gaan zweten. Ook kunnen ze de geur versterken.

Gebruik een speciale spray of poeder tegen zweetvoeten

Als geen van de bovenstaande oplossingen heeft geholpen, kun je je heil zoeken in speciale sprays of poeders. Een aluminiumoplossing staat er om bekend goed te helpen. Ook een desinfectiemiddel is aan te raden om je schoenen en voeten te beschermen tegen micro-organismen. Als ook deze middelen geen uitkomst bieden, is een bezoekje aan de dokter verstandig. Je huisarts kan dan een passend middel voorschrijven en eventueel antibiotica inzetten. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie