De commentatoren Michel Kroesbergen (Links) en Jitse Slump verzorgden deskundig commentaar.
De commentatoren Michel Kroesbergen (Links) en Jitse Slump verzorgden deskundig commentaar. Hans Buurman

Edenaar Hans Buurman brengt dammen online in de spotlights

23 december 2020 om 11:40 Overig

EDE De Barneveldse dammer Matthias de Kruijf en zijn Edese kompaan Hans Buurman (Cinematografie/Fotografie) zorgden afgelopen zondag voor een spetterende online ‘damkerstshow’ onder de naam draughts10x10.

Eip Janssen

Draughts10x10 is een YouTube kanaal waar Hans Buurman, Frank Spies en dammer Matthias de Kruijf livestreams en andere video’s maken over dammen. Op deze manier willen ze de damwereld naar een hoger en professioneler niveau brengen.

De Kruijf - die momenteel lid is van BDSV Barneveld en WSDV Wageningen en bovendien zijn damcarrière begon bij DES Lunteren – is al enkele jaren bezig om het dammen naar een hoger en professioneler niveau te brengen. Dat is belangrijk voor de zichtbaarheid van de damsport, zeker in deze coronatijd ligt er online een grote kans. ,,Die moeten we pakken”, opent Matthias de Kruijf zijn terugblik.

Hij legt uit wat de grote kerstshow (The Big Christmas show) online damtoernooi met 16 topspelers uit de hele wereld precies was.

,,In totaal kwamen de spelers uit 10 verschillende landen. Zo waren er spelers uit Brazilië, Mongolië en Kameroen. En uiteraard mochten spelers uit Nederland en Rusland ook niet ontbreken. Onder de spelers onder meer viervoudig wereldkampioen Alexander Shvartsman en voormalig wereldkampioen Guntis Valneris (Letland). Van de 16 spelers waren er maar liefst twaalf spelers die de titel grootmeester dragen. Dat geeft wel aan hoe sterk het toernooi bezet was.”

PRIJZENGELD Geschonken door een sponsor, die verder anoniem wilde blijven was de totale prijzenpot met liefst €2000 euro gevuld. ,,Dat is best behoorlijk voor een potje dammen. Maar daar moest wel hard voor gewerkt worden door de spelers”, gaat de Barnevelder verder.

De opzet was dat via een knock-out systeem gewerkt zou worden naar één winnaar. ,,Alleen de winnaars van een partij gingen dus door naar de volgende ronde. Eindigde de partij remise werden barrages gespeeld totdat er een beslissing zou vallen.”

De spanning op de digitale snelweg was soms om te snijden. ,,Zeker ook omdat in de beslissingspartijen de bedenktijd steeds verder werd ingekort. Arbiter Frank Teer hield digitaal toezicht en checkte ook de partijen na het toernooi om te zien of er niet vals werd gespeeld”, vervolgt de organisator.

Dam kerstshow online groot succes

WINNAAR Na een groots damfestijn online, waarbij de damwedstrijd door ruim honderd kijkers per damwedstrijd werd gevolgd, kwam de Nederlandse grootmeester Martijn van IJzendoorn als winnaar uit de bus.

,,Een goede en sterke winnaar van onze Big Christmas show. Martijn versloeg in de finale niemand minder dan de (voormalig) wereldkampioen de Rus Alexander Shvartsman. Van IJzendoorn had hierbij het geluk dat in aantal ronden daarvoor zijn tegenstanders internetproblemen hadden en/of niet snel genoeg hun zetten konden spelen. Maar ook dit hoort allemaal bij het spelen op internet en daarom was Van IJzendoorn in mijn ogen toch de terechte winnaar”, aldus de damkenner.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde dag. Zestien topspelers uit de hele wereld bij elkaar krijgen is niet makkelijk maar het is ze toch gelukt. Ook was het toernooi via YouTube te volgen via een livestream. In deze livestream werd er live commentaar gegeven door Michiel Kroesbergen (voormalig speler van DES Lunteren) en Jitse Slump. Met deze livestream heeft draughts10x10 zichzelf overtroffen, dat blijkt ook wel uit de positieve reacties uit binnen - en buitenland. De livestream kwam vanuit huize Buurman in Ede.

,,De woonkamer bij Hans Buurman was omgetoverd tot een damarena”, besluit De Kruijf lachend.

Matthias de Kruijf in een eerdere online damsessie.
De techniek waarvoor onder andere Hans Buurman verantwoordelijk is staat voor niets
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie