,,Tientallen, honderden, misschien zelfs duizenden kolganzen komen op zo'n ochtend voorbij.''
,,Tientallen, honderden, misschien zelfs duizenden kolganzen komen op zo'n ochtend voorbij.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

Mijmeringen over natuur in coronajaar

30 december 2020 om 14:18 Natuur en milieu

EDE Het jaar zit er bijna op. Zittend in de kamer kijk ik afwisselend naar de vogels buiten bij de voedertafel en naar het beeldscherm.

Michael de Vries

Hoe kan ik een passend slot maken voor mijn columns in 2020, waarbij het vreemde jaar een prominente rol krijgt én de natuur?
De natuur heeft geen last gehad van corona. Of toch wel? Heeft de natuur afgelopen jaar wellicht hinder gehad van de grote hoeveelheden bezoekers? Misschien. Aan de andere kant is het buiten zijn voor al die mensen natuurlijk ook iets positiefs.

VOGELTREK Vanochtend fietste ik even door de Binnenveldse Hooilanden. De vrijheid die de grote groepen vogels hebben, is misschien wel dátgene wat veel mensen hebben gemist. Het zomaar even ergens naartoe kunnen gaan zonder je af te vragen of het wel verstandig is.
Naast groepen kieviten en grauwe ganzen zag ik ook groepen kolganzen. Tientallen, honderden, misschien zelfs duizenden kolganzen komen op zo’n ochtend voorbij. Die massale vogeltrek heeft me altijd gefascineerd.

MILJOEN De kolganzen, die in de zomer in Noordwest-Rusland en Siberië broeden, komen nu ineens allemaal deze kant op. Sommige vliegen door, sommige blijven hier de hele winter. Een aantal kolganzen blijft hier zelfs in de zomer, zo’n achthonderd broedpaar verspreid over ons land zorgt ervoor dat de als wintergast bekend staande kolgans inmiddels ook tot onze broedvogels gerekend mag worden. 

De aantallen in de winter zijn echter een stuk groter. Ongeveer een miljoen kolganzen blijven Nederland trouw in deze periode. Ze onderscheiden zich van de voor ons veel bekendere grauwe gans door de witte vlek rond de snavel en de zwarte strepen dwars over de buik.

GAKKEN Terwijl ik vanochtend bezig was met het filmen van een aantal dodaarzen bleven groepen grauwe ganzen en kolganzen over me heen vliegen. In de weilanden landden ze uiteindelijk en sloten zich aan bij de ganzen die er al zaten. 

Het geluid van de ganzen, ‘gakken’, is in de wijde omtrek te horen. Ik knip het deze keer maar niet uit de natuurvideo, want natuurlijker kan het eigenlijk niet. Het is mooi om te zien, na een jaar met allerlei beperkingen, dat de natuur haar gewone ritme heeft weten te behouden.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. Zijn column verschijnt tweewekelijks. Reageren of tips? Mail naar ede.stad@bdu.nl.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie